Veszprém

2015.02.11. 16:19

Megkereste a Ford

Veszprém – Néhány éve valóságos autókiállítás Veszprém egyik utcája. A baj csupán az, hogy a különféle szocialista és tőkés gyártmányú márkák mindegyikén hibádzik valami.

Balassa Gergő

Valamennyi járgány Papp Kálmán kisiparos és segédjei javító szakértelmére vár. A vállalkozó mesterrel Bráz János készített interjút.

„A vállalkozó mestert még soha nem láttam civilben. Jellemző viselete egy zöld katonai gyakorlóruha. És szinte mindig könyökkel fog „kezet”, hiszen a folyamatos munkától kérges tenyere mindig olajos, fekete csíkokkal barázdált. Autószerelő számtalan dolgozik megyeszerte, Papp Kálmánnak azonban küszöbön áll egy, a szakmához kapcsolódó új vállalkozása

– Olvastam az egyik újságban, hogy 1989-ben 260 millió dollár értékben mintegy 50 ezer személygépkocsit hoztunk be külföldről. Mi erről a véleménye?

– Nagyrészt használt autókról van szó, amelyek javítása egyáltalán nem megoldott. Hivatalos formában meg sem oldható, még külföldről sem hozható be alkatrész, éppen a szűk dollárkeretek miatt. Nincs rá anyagi fedezet. Az biztos, hogy ez a helyzet a valutakeresletet feldobja a feketepiacon. Papp Kálmán név a szakmában, hiszen régi 'motoros'. Az 1940-ben született fiatalember Huszti Kálmán kisiparosnál tanulta meg az autószerelő-szakma alapjait. Dolgozott az MHSZ-nél, majd az Afithoz került. Végigjárta a szakmai ranglétrát. Volt szerelő, függetlenített csoportvezető, művezető.

Szinte nem lehet olyan korán elmenni a lakása alatti műhely előtt, hogy ne égne benn a villany, öttől, fél hattól már lenn mesterkedik. A segédei hétkor kezdenek, és este hatig, hétig tart a meló. Azt mondja, itt a létfenntartásért kell küzdeni. A legkülönfélébb márkájú nyugati kocsik kerültek be az országba.

– Megkeresett a Ford cég, hogy egy képviseletet építenek ki az országban, és nem lenne-e kedvem ebbe belépni. Természetesen azt válaszoltam, ennek nincs akadálya. Ők bázisraktárban biztosítanák a szükséges anyagokat, alkatrészeket. De erről még csupán a tárgyalunk.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!