Veszprém

2014.07.15. 11:28

Honvéd altiszteket avatnak Veszprémben

A Szentháromság téren tartja az országos altisztavatást július 26-án a Magyar Honvédség. Az ünnepség kapcsán útlezárásokra és forgalomkorlátozásra is lehet számítani.

Szabó Péter Dániel

Idén Veszprém ad otthont a szentendrei MH Altiszti Akadémián végzett 106 katona ünnepélyes felavatásának. Július 26-án 10 órától a várban található Szentháromság téren Hende Csaba honvédelmi miniszter és Benkő Tibor vezérezredes, honvéd vezérkari főnök is köszönti majd a résztvevőket.

Az előkészületek már javában zajlanak. A házigazda alakulat, az MH 54. Veszprém Radarezred tisztjeinek vezetésével kedden bejárást tartottak a helyszínen az érintett katonai szervezetek, többek a HM Kiképzési és Doktrinális Központ, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság, valamint az altiszti akadémia képviselői.

Koncz Sándor alezredes és Horváth Attila alezredes a püspöki palota előtt a Szentháromség téren tartott bejáráson (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Dr. Kerekesné Benedek Mária őrnagy, a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályának munkatársa lapunk kérdésére elmondta, 32 nappali tagozaton végzett fiatalt, illetve 74 szakmai tanfolyamot végzett szerződéses katonát avatnak altisztté Veszprémben, amely komoly katonai hagyományai mellett azért is adhat otthont idén az ünnepségnek, mert épp 90 éve indult el itt a képzés a Magyar Királyi Honvéd Veszprém-Jutas Altisztképző Intézetben. Ennek apropóján meghívást kapott az ünnepségre a 100. születésnapját a napokban ünneplő, az altisztképzőben végzett Hegedűs Ferenc is.

A keddi bejárást az Erzsébet-ligetben kezdte a katonai delegáció, itt parkolnak majd a vendégek autói, s innen vonulnak majd a várba a leendő altisztek. A területet, ahogy a Szentháromság teret is, már július 24-től lezárja a honvédség. Útlezárásokra is kell számítani. A Kórház utca és Megyeház tér, az Óvári Ferenc utca és a Brusznyai út kereszteződését, valamint a Szabadság teret is szakaszosan lezárják július 25-én és 26-án 8.30 és 9.30, illetve 11 és 12 óra között (az első nap tartják az alisztavatás főpróbáját - szerző). Dr. Kerekesné Benedek Mária hozzátette, minden érdeklődőt szeretettel várnak a látványos ünnepségen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!