Veszprém

2014.11.13. 13:40

Így készültünk a télre 25 éve

Veszprém - Ahogy most is, úgy huszonöt esztendővel ezelőtt is beszámoltunk a tél beállta előtti gépszemléről.

Balassa Gergő

Immár vidékünkön is nulla fok körül imbolyog, sőt, alább is ereszkedik a hőmérő higanyszála. Közeledik a tél. A szakminisztérium Veszprém Megyei Közúti Igazgatósága, évtizedes gyakorlatának megfelelően, most is körültekintően készült a téli síkosságot és a hófúvásokat elhárító munkálatokra.



Gépszemle a veszprémi telepen, harmincöt hóeke állt csatasorba
(Archív fotó: Kovácsi Miklós)

A megye több településén ezekben a napokban tartják az előzetes gépkarbantartás szemléjét. Ikits Tamás megyei főmérnöktől - az igazgatóság Fejér megyében is illetékes - megyénk téli előkészületeivel kapcsolatban a következőt tudtuk meg. A felkészülés a korábbi éveknek megfelelő. Ez örvendetes, ismerve a tárca aggasztóan romló pénzügyi lehetőségeit. Veszprém megyében nyolc rakodógép, 15 tehergépkocsi állítható csatasorba a síkosság elhárítására. Felhalmoztak nyolcezer tonna salakot, homokot, s hozzá hatezer tonna sót.

Több mint 40 kilométer hosszan állnak már erdősávok, amelyek a hófúvások ellen hasznosak, s mintegy 2,5 kilométernyi a hasonló szerepű földmű. Az elmúlt hetekben 36 kilométernyi hosszon helyeztek ki hófogó rácsokat, s 2,8 kilométeren hófogó hálót. Ha mégis átlépne rajtuk a tél, akkor 35 hóeke és egyéb jármű ronthat neki a jégnek, hófalnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!