Veszprém

2015.01.30. 19:25

Csempészárut kerestek a NAV munkatársai

Veszprém - Postai és futárszolgálati küldeményeket, személyautókat, buszokat is ellenőriztek a minap a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szakemberei.

Kutasi Zsófia

 

Az ellenőrzésben részt vesz Kicsi, a speciálisan cigaretta keresésére kiképzett hároméves németjuhász kutya. A felderítés neki köszönhetően is hatékony, mivel eddig, ahol volt illegális áru, ott azt meg is találták. A képen Marosi Zsolt törzsőrmester a csempészek rémálmával, Kicsivel Fotó: Balogh Ákos

A csempészcigaretta országosan jelen van, de a megyében és a megyeszékhelyen is megtalálható. Ennek visszaszorításáért végeznek hatékony, rajtaütésszerű felderítéseken alapuló ellenőrzéseket a szakemberek.

Mint megtudtuk, az ukrán áru a legkeresettebb annak alacsony ára miatt. A csempészek nem fogynak ki az ötletekből, és a legkülönbözőbb helyekre is képesek elrejteni a cigarettát: volt, aki magára ragasztotta, volt, aki az autója ülését bélelte ki vele. Azonban esélyük sincs a speciálisan kiképzett kutyákkal szemben, és az ellenőrök is ismerik már a trükköket. A büntetések mértéke a csempészáru mennyiségétől függ.

A felderítés Kicsinek, a hároméves német juhászkutyának is köszönhetően hatékony, tudtuk meg Marosi Zsolt törzsőrmestertől Fotó: Balogh Ákos

Amennyiben illegális terméket tartalmazó csomagot találnak, akkor a feladó illetve a tulajdonos számíthat büntetésre és nem a cég, amelynek a telephelyén van a csomag. A helyszíneket és a járműveket az ellenőrzések során spontán választják ki az ellenőrök, így még hatékonyabb a rajtaütésszerű vizsgálat.

Marosi Zsolt törzsőrmester konkrét adatokat nem közölhetett a csempészáru forgalomról és a lefoglalt tételekről, de azt elmondta, országosan problémát jelent az illegális cigaretta. A csütörtöki ellenőrzés reggel hat órakor kezdődött, amely során a posta és az egyik veszprémi futárszolgálat telephelyén nem találtak csempészárut. A munkában részt vett Kicsi, a speciálisan cigaretta keresésére kiképzett hároméves német juhászkutya. A felderítés neki köszönhetően is hatékony, mivel eddig ahol volt cigaretta, azt meg is találták, tudtuk meg Marosi Zsolttól. Az eljárások során minden alkalommal jegyzőkönyv készül, a keresés pedig a küldemények felbontása nélkül történik. A kutya szag alapján találja meg a cigarettát. Minden csomagot a törzsőrmester felügyeletével végigszimatol, és ha illegális árut talál, egyértelműen jelez. Ezután Kicsi jutalomként néhány percig játszhat, amely megerősíti abban, hogy jól dolgozott. A német juhász minden esetben tudja, hogy mikor van a játék és a munka ideje, és az utasításra koncentrálva várja az újabb feladatokat. Marosi Zsolt régi vágya volt, hogy kutyával dolgozhasson terepen. Tisztában van a munka veszélyeivel, igaz eddig nem érte atrocitás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!