Várpalota

2015.02.26. 13:50

Világklasszis bélyeggyűjtő: Malajziában bronzéremmel díjazták Barki Richárd anyagát

Fiatal kora ellenére már rutinos bélyeggyűjtőnek számít a 14 éves Barki Richárd, akinek környezet- és természetvédelem témában összeállított gyűjteményét bronzéremmel jutalmazták a szakemberek a Malajziában rendezett ifjúsági bélyeg világkiállításon.

Szabó Péter Dániel

A várpalotai Várkerti Általános Iskola végzős diákja négy éve kezdett foglalkozni a bélyeggyűjtéssel.

– A nagymamán testvére, Erzsébet ismertetett meg a bélyeggyűjtéssel. Ő korábban főmunkatársként dolgozott a Budapesti Bélyegmúzeumban, így igen komoly gyűjteménnyel rendelkezik. Látta, hogy érdekel a dolog, ezért biztatott, hogy kezdje foglalkozni vele. Azt szeretem a bélyeggyűjtésben, hogy könnyen lehet tanulni belőle. Olyan dolgokat is megtudtam városokról, országokról vagy épp különböző állatokról, amire előzetesen nem is számítottam, s ennek bizony a mindennapi életben, az iskolában is nagy hasznát veszem – mondja Barki Richárd, aki a kezdeti lelkesedés után nagy lendülettel vágott bele a gyűjtésbe.

Barki Richárd a közelmúltban szerzett nemzetközi érmekkel és a díjazott bélyeggyűjteménnyel (Fotó: Szabó Péter Dániel)

– Másokhoz hasonlóan én is egy kezdő csomaggal kezdtem. Eleinte mindenféle bélyegeket gyűjtöttem, majd egy idő után megtetszett néhány szakterület, s azokkal kezdtem részletesebben foglalkozni. Nagyon szeretem Budapestet, így a várossal kapcsolatos anyagok után kezdtem kutatni, de érdekelnek például az állatok is, így ebben a témában is elkezdtem bélyegeket gyűjteni. Később az irányítószámokkal kezdtem foglalkozni, ugyanis nagyon érdekes dolgokat lehet megtudni általuk a világról. Amíg nálunk négyjegyűek az irányítószámok, addig Németországban például ötjegyűek, de szinte minden országban más és má a rendszer, ami alapján a leveleket kézbesítik a postások – meséli az ifjú gyűjtő, aki a gyűjteményekbe illő bélyegeket a postán és a bélyegkereskedésekben szokta beszerezni, de cserélgetni is rendszeresen szokott a hazai filatelistákkal.

Közben Richárd több kiállításon és versenyen is szerepelt, ahol felfigyeltek tehetségére a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségénél (MABÉOSZ) is. Több éves munka után két komolynak mondható gyűjtemény is összeállt az irányítószámokról, illetve Magyarország állat- és növényvilágáról.

– Több alkalommal is kaptam elismeréseket Magyarországon. Nagy megtiszteltetés volt, amikor tavaly a hazai szakemberek jelezték, nemzetközi versenyekre is kivinnék a gyűjteményemet. A Magyarország állat- és növényvilágát bemutató környezet- és természetvédelem című anyagomat a malajziai Kuala Lumpurban 2014 decemberében rendezett ifjúsági bélyeg világkiállításon állították ki, ahol bronzérmet szerzett a gyűjtemény. Horvátországban pedig szintén 201-ben az európai gyűjtők seregszemléjén az irányítószámokat bemutató anyagot ezüstéremmel díjazta a szakmai zsűri – mondja büszkén az egyébként igen szerény várpalotai fiú.

– Hatalmas eredmény Ricsi Malajziában szerzett bronzérme, magyar kiállítók ilyen fiatalon ritkán vesznek részt a világ legjobbjait felvonultató kiállításon. A gyűjtemény összeállításai sem olyan szintűek, hogy érdemes lenne a MABÉOSZ-nak kivinnie a nemzetközi mezőnybe. Az elmúlt években nem is volt erre példa, Várpalotáról mintegy 10 évvel ezelőtt Mórocz István ért el hasonlóan szép eredményt – teszi hozzá Miklós László, a nemzetközi szinten is elismert várpalotai filatelista, aki már Ricsi kezdeti lépéseinél ott bábáskodott, s azóta is segíti tanácsaival az ifjú gyűjtőt.

– Komoly lökést adott számomra ez a két elismerés, jó látni, hogy érdemes foglalkozni a bélyeggyűjtéssel. Aprólékos munka, s viszonylag sok időt igényel, ám örömmel tölt el, amikor végre összeáll egy tejes gyűjtemény – meséli Richárd, aki ősztől a várpalotai Faller Jenő Szakképző Iskola és Kollégiumban folytatja tanulmányait. A gyűjtéssel nem szeretne felhagyni, persze – jegyzi meg egy mosoly kíséretében – sokkal jobb lenne, ha Várpalotán is több fiatal foglalkozna a bélyegekkel, hiszen így egymást inspirálva lehetne fejlődni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!