Várpalota

2014.07.02. 10:00

Újraéled a berhidai természet

Berhida – A környezetmentesítés eredményeként megtisztul Berhida és Peremarton a veszélyes anyagoktól. A munkálatok várhatóan 2015-re fejeződnek be.

Tremmer Tamás

Berhida városrész peremartoni iparterületén működött korábban az állami tulajdonú Peremartoni Vegyipari Vállalat (PVV), mely a tevékenysége során jelentős mennyiségben halmozott fel a környezetre káros hatással lévő hulladékot, ami az évtizedek során elszennyezte a talajt és a talajvizet, s a későbbiekben a környező lakosságot ellátó ivóvízbázist is veszélyeztette. Ennek elkerülése érdekében az illetékes hatóság azonnali beavatkozást rendelt el. A hatósági kötelezést követően elkészült a műszaki beavatkozási terv, amely alapján a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) uniós támogatásból elvégzi a terület kármentesítését. A munkálatok 2013 októberében kezdődtek, mára  a szennyező anyagok nagy részét kitermelték és elszállították a területről, közölte az MNV Zrt.

A munkafolyamatokról június végén lakossági fórum keretében részletesen tájékoztatták a településen élőket. Pergő Margit, Berhida polgármestere hangsúlyozta, hogy a lakóövezet közelében talált szennyezés olyan környezeti károkhoz vezetett volna, mint például a talaj és a felszín alatti vizek elszennyeződése, illetve a későbbiekben veszélyeztethetné az ivóvízbázist is, ezért kiemelten fontos ez a beavatkozás a városnak.

Darázs Attila, a kármentesítési projekt műszaki szakértője a lakossági fórumon elmondta, hogy a 2013 októberében kezdődött kármentesítés során eddig 50.000 tonna veszélyes hulladékot termeltek ki és szállítottak el a területről. A hulladékot ártalmatlanították vagy engedéllyel rendelkező kezelő helyeken hasznosították. Összesen 1,3 hektár szennyezett területet tisztítottak meg, majd a kármentesített területeket tiszta talajjal fedték és füvesítették.

A hulladékok kitermelése, elszállítása és a hulladéklerakókban történő tárolása folyamatos, szakszerű ellenőrzés mellett zajlik.

A felszín alatti elszennyezett víz tisztítására hét kilométer hosszúságú „drén” rendszert építettek, továbbá most folyik a rendszerhez tartozó vízkezelő telep kiépítése és próbaüzeme. A talajvíz minőségének rendszeres ellenőrzését több tucat figyelőkút szolgálja. A folyamatos tisztulás hatására a természet is fokozatosan újjáéled a helyi lakosok nagy örömére.

A projekt eredményeként a környezet állapota javul, megszűnik a vízbázis szennyezésének kockázata, egészségesebb, élhetőbb környezetet teremtve a helyi lakosok számára. Az ipari park további részei válnak alkalmassá barnamezős beruházásokra, lehetőséget teremtve új munkahelyek, vállalkozások létrehozására, ezáltal is növelve a kistérség versenyképességét. A munkálatok várhatóan 2015-re fejeződnek be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!