Tihany

2014.07.24. 17:10

Tematikus kiállítás nyílt a Tihanyi Bencés Apátság Galériájában

Tihany - Mi a csend? Üresség? Valaminek a hiánya? Annál sokkal több. A csend lehetőség, hogy megszólaljon bennünk valami, ami nagyon lényeges, valamiféle igazi tiszta hang, egy benső hang, ami nélkül valójában nem lehet élni, sőt nem érdemes élni hangzott el nemrég az Apátsági Galériában, ahol Megérint a csend címmel nyílt tematikus kiállítás.

Toldi Éva

Harminc alkotóművész adja bizonyítékát annak ezennel, hogy megérintette őket a csend, megszólalt bennük a benső hang a legkülönfélébb módokon, mondta dr. Korzenszky Richárd, a bencés közösség perjele bevezetőjében, köszöntve a tárlatot és a művészeket, akik a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége (MKISZ) rendezésében mutatkoznak be két-két alkotásukkal. (Közöttük a megyénkben élő Kádár Tibor és Veszeli Lajos is.) Miskei László festőművész, a MKISZ alelnöke örömének adott hangot, hogy létrejöhetett a kiállítás, ezúttal első alkalommal kaptak erre lehetőséget, de szeretnék felkínálni az apátságnak később is tematikus tárlataikat.

A kiállítást Szakolczay Lajos  műkritikus nyitotta meg (Fotó: Toldi Éva)

A kiállítást Szakolczay Lajos irodalomtörténész, művészetkritikus nyitotta meg. A tárlat címe elgondolkodtató, mutatott rá, s felveti a kérdést: Kit érint meg a csend? A hívőt, a hitetlent, a világ zajában is csak önmagára figyelőt, vagy netán az életet ajándéknak tekintőt, aki tudja, hogy embertársainak, a közösségnek is tartozik valamivel? Bizonyára az érintésnek nincsenek korlátai, hiszen a csend atmoszférája lélekemelő dinamizmusával mindazokat körülveszi, akik zsoltárrá szélesedő szimfóniájában saját nyughatatlan lelkük megbékélését keresik és vélik megtalálni. A csend tisztító ajándék, az égből érkező ajándék, amely akár csönd, akár fény formájában jön, átrendezi a belső tereket. E titkot ragadják meg a tárlat alkotói a kozmikussá terebélyesedő, szinte valóságon túli látvány megteremtésével képeiken, érzékeltetve a határtalant és a láthatón túlit, mutatott rá a kritikus. Az alkotásokon térbeli és időbeli utazások, az itáliai reneszánsz sugallata, a mítosszá emelkedő régmúlt kultikus eseménye is megjelenik, lírává oldódó bensőségességgel.

A tárlat melyen közreműködött Vivaldi-dallamokkal Mali Katalin zongorán, Bakos Regina és Bede Péterné hegedűjátékkal augusztus 24-ig tekinthető meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!