Tapolca

2017.03.10. 20:40

Irodalmi pályázaton kaptak elismerést a tapolcai diáklányok

Tapolca - A napjainkban egyre gyorsuló technikai fejlődéssel járó következmények magukkal hozták a generációs különbségek felerősödését, a generációs szakadékok megjelenését.

Tóth B. Zsuzsa

A tudománykommunikációs szakirodalomban Z vagy akár netgenerációnak nevezett mai ifjúság körében számolni kell azzal, hogy az online világban naponta eltöltött hosz-szú idő alapjaiban változtatja meg emberi, közösségi és társas kapcsolataikat. Az internethez kötődően, virtuális létük okán elszakadnak a valóságtól, nem a szavak, a beszéd és az érzelem jellemzi őket elsősorban. Van okunk tehát az aggodalomra, és örülhetünk minden olyan megnyilvánulásuknak, amelyben a lelkükben rejlő érzékenység, alkotóerő, egy jobb emberi világ utáni vágy fogalmazódik meg. Mert erre is van példa.

A tapolcai Batsányi János Gimnázium és Kollégium két tanulója, Bogdán Eliza (11. B) és Somogyi Alexandra (11. A) az Irodalmi Rádió Az év diák költője - Az év diák írója pályázatára küldte be írásait. Eliza Berecz tanár úr című novellájával különdíjat kapott, Alexandra elismerést érdemelt ki a Szólásszabadság című verséért. Eliza novellája egy meglepő történet ma, amikor pedagógusokkal kapcsolatban gyakran negatív tartalmakkal találkozunk. A generációs szakadék miatt a gyerekek hamar elfelejtik, mennyivel lesznek többek attól, amit tanáraiktól kaptak. Úgy vélik, számukra a törődés, odafigyelés alanyi jogon jár. Kevesekben alakul ki a novellában is megjelenő köszönet és hálaérzet.

Bogdán Eliza különdíjat érdemelt ki novellájával
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Eliza másik írása, A manó című mese szereplőit testvére kislányairól mintázta. A novellát és a mesét ajándékba adta egyik tanárnőjének, aki a művészeti órán feldolgozta azt a diákokkal. Eliza óvónő szeretne lenni, reméljük, majd saját szép meséivel varázsolja el a rábízott kicsiket. Somogyi Alexandra szintén mély érzékenységről tesz tanúbizonyságot versében. Korát meghazudtolóan érett gondolatokban láttatja a körülöttünk lévő világot és állítja szembe álmaival, amelyekben még nincs hazugság. A gondolatok sebes folyamként szöknek ki belőle és torlasztják fel a képeket, míg a vers végén megjelenik a reményteljes jövő lehetősége. Mindnyájan ebben bízhatunk, és azokban a fiatalokban, akik hasonlóan gondolkodnak a világról, szeretetről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!