Sport

2017.04.26. 18:45

Mindent meg akar nyerni a tapolcai vívó

Tapolca - A párbajtőröző Siklósi Gergely nem a tipikus 20 évesek életét éli. Kerüli a zsúfolt éjszakai szórakozóhelyeket, szereti a rendet, tisztaságot, önellátó egyetemista és élsportoló.

Káposztás Vivien

Siklósi Gergely már 15 évesen a felnőttcsapat mellett edzhetett, 16 évesen pedig a világ- és Európa-bajnok párbajtőrvívót, Boczkó Gábort verte egy versenyen. Épp a juniorévei végén, felnőttévei elején jár. Már ő maga is se-gíti a fiatalabbakat a felkészülésben. A tavalyi országos bajnokságon még harmadik helyen szerepelt, idén a do-bogó első fokára állhatott fel, de szerinte csak azért, mert
a Boczkó Gábor-Imre Géza páros nem indult.

Csapatban egyelőre komolyabb sikereket ért el Gergő, mint egyéniben, de azt mondja, a magyaroknál ez természetes: - Fontosabb a csapatgyőzelem, mint az egyéni éremgyűjtés.

Októberben klubot váltott, mivel az egyetemi tanulmányait Budapesten kezdte meg, így kénytelen volt elköszönni a tapolcai nevelőegyesületétől, s Dancsházy-Nagy Tamás felnőtt párbajtőredzőhöz került. Az ELTE-n tanul sportszervezést, egyéni tanrendben, mellette hétfőtől péntekig naponta kétszer edz, hétvégén pedig általában versenyre jár.

- Az idei évem az eddigi legerősebb, mivel még juniorban és már felnőttként is nevezhetek a különböző megméretéseken. A fiatalabb kategóriában minden világkupán részt veszek, és mellé jönnek a felnőtt világversenyek is. Az utóbbi években a juniorviadalokon mindig a maximumot nyújtottam, és sorra hoztam el az érmeket, ez szinte már elvárás is velem szemben. Egyéniben kétszer szereztem vb-bronzérmet, Eb- juniorbajnoki címet és Eb- kadetbronzérmet. Ezek mellett sikerült csapatban a juniorokkal és kadetként is Eb-t nyernünk - sorolja.

A tapolcai Siklósi  Gergely Budapestre   költözött, az ELTE-n   folytatja tanulmányait
Fotó: EFC

Sikeres utánpótlásévet tudhat maga mögött, ha minden jól megy, hamarosan mehet az első felnőtt Európa-bajnokságára, utána pedig a világbajnokságra. Ez egy nehéz év, a tanulás, a budapesti költözés mellett az önállósodás is most zajlik nála.

- Az első mindig az aktuális verseny számomra, és ezt az iskolában is tudják, elfogadják. Élsportolóként sem kivételeznek velem a tanárok, nincs kevesebb elvárásuk felém, nyugodt szívvel megbuktatnak engem is, ha nem teljesítek jól - mondja Gergő.

Felnőtt világkupákra fiatal kora ellenére már 2-3 éve jár a 12 fős válogatott keret tagjaként. A budapesti Grand Prix-n érte el eddigi legjobb felnőtteredményét, ahol a 16 közé jutott. A felnőttektől rengeteget tanul, hiszen ott már mindenki profi. Az első felnőtt erőpróbáján érezte, hogy itt sokkal többet és keményebben kell dolgozni a sikerért, mint a junioroknál.

Magáról mesélve elmondja, hogy maximalista, amit csak tud, meg akar nyerni. Szeretne 2020-ban kijutni a tokiói olimpiára a csapattal, ez a következő fő célja. A lényeg, hogy csapatban minél jobb teljesítményt érjenek el, legyen meg az összhang a tagok között. Ha ezzel a társasággal sikert ér el, akkor az ő helye is biztosítva van egyéniben.

A mostani nagyok, Rédli András, Somfai Péter mellé, úgy érzi, hogy ő is felnőhet, ha keményen küzd. Egyénileg még nem tartja magát elég erősnek, de 2020-ig még sokat javulhat.

Napirendje igen változa-tos. Reggelente 1-1,5 órás fizikai edzésen vesz részt, utána órákra jár, intézi a dolgait a vívószövetségben, majd indul a következő tréningre. Önellátó, mos, főz magára, bár nemrég a nővérével, Enikővel került közös szobába a sportkollégiumban. - Kicsit szűkös itt, mert 10 emberre jut egy konyha, ami sokszor elég kupis, én pedig rend- és tisztaságmániás vagyok, szeretem, ha mindennek megvan a helye.

Nem éli tipikusan azt az életet, amit a többi 20 éves, de nem bánja, mert imádja a sportéletet, az utazást. Bulizni is ritkán jár, jobban szereti a grillezős estéket, mint egy zajos diszkót, illetve tudja, hogy egy átbulizott éjszaka milyen következményekkel járhat másnap, amit ő nem engedhet meg magának élsportolóként.

- Kicsit talán felnőttebb, érettebb vagyok az átlagos 20 éveseknél, ezért a barátaim néha nagypapának hívnak. Persze csak viccből, tudják, hogy sokat dolgozom a sikereimért, aminek ez az ára - mondja nevetve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!