Sport

2014.09.01. 17:45

Elrajtolt a diabétesz futsal Eb

Remek hangulatú megnyitóval kezdődött el a cukorbetegek idei futsal Európa-bajnoksága. A 14 nemzet sportolóit felvonultató eseménynek hétfőtől péntekig Balatonfüred ad otthont.

Horváth Gábor

– Fontos esemény előtt állunk, ez az Európa-bajnokság ugyanis megmutatja, hogy cukorbetegen is lehet egyenrangú életet élni, sőt kiemelkedő sportteljesítményt produkálni – kezdte a megnyitót Csisztu Zsuzsa, aki a rendezvény moderátori feladatait látta el.

A Balaton Szabadidőközpont lelátóját szinte teljesen megtöltötték a résztvevők és a meghívottak. Remek volt a hangulat. Szerbek barátkoztak horvátokkal, az oroszok pedig az ukrán játékosokkal szorongatták egymás kezét. Utóbbi két csapat később egy csoportba is került, úgy tűnt, mindkét fél örül neki. A megjelenteket Joao Manuel Valente Nabais, a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) Európai Szekciójának elnöke köszöntötte. A professzor néhány szóban bemutatta a szervezet működését.

A megnyitón később elhangzott, a magyar lakosság tíz százaléka cukorbeteg, de a beteg kifejezés egyáltalán nem találó, hiszen megfelelő kezeléssel ők ugyanúgy tudnak élni, mint egészséges embertársaik.

– A labdarúgó-szövetség a futball minden formáját magáénak tekinti és örömmel vesz részt egy ilyen esemény támogatásában – mondta Csik Ferenc. A Magyar Labdarúgó Szövetség Veszprém megyei igazgatója a magyar fiúkat biztatva volt válogatott labdarúgóként azt üzente, hogy címeres mezben nincs fáradtság.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere kiemelte, nagy megtiszteltetés otthont adni a kontinenstornának. – Azt szokták mondani, hogy Füred a kultúra és a művészetek városa, de ez az utóbbi időben kiegészíthető úgy, hogy a sport városa is. Boldogok vagyunk, hogy több nagyszabású rendezvény megvalósításában részt vehetünk. Jó versenyzést és sikeres Eb-t kívánok! Hajrá, magyarok!

Bóka István végezte el a torna kezdőrúgását, a polgármester Szász Kittinek passzolta a labdát, a freestyle világbajnok pedig pompás, nagy sikerű bemutatót tartott.

Az Eb a címvédő magyar válogatott Románia elleni mérkőzésével kezdődött. A találkozón a vendégek bizonyultak jobbnak, 5:2-es román siker született.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!