Sümeg díszpolgára volt

2024.04.26. 14:49

Elhunyt András Ferenc filmrendező

Elhunyt András Ferenc Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas filmrendező, a nemzet művésze – adta hírül a Magyar Filmakadémia.

Szijártó János

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró, producer András Ferenc Sümeg díszpolgára volt. A város nevében Végh László is megemlékezett róla közösségi oldalán, hiszen a filmrendező ezer szállal kötődött Sümeghez. A Kisfaludy Sándor Gimnáziumban végezte középiskolai tanulmányait, de Sümeget azóta sem feledte, mindig szerette ezt a szép kisvárost. Szívesen találkozott, beszélgetett az itt élőkkel, és több szoros barátság is ide fűzte. 

András Ferenc ezer szállal kötődött Sümeghez
Fotó: Stekovics Gáspár/Wikipédia                        

András Ferenc 1960–1962 között fizikai és irodai munkásként dolgozott. 1962–1966 között a Magyar Televízió ügyelője és rendezőasszisztense volt. 1965–1968 között a Mafilm I. stúdiójánál volt rendezőasszisztens. 1969–1973 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója volt. 1973 óta rendező, a Dialóg Filmstúdió igazgatója. 1998-tól a Duna Televízió szinkronstúdiójának vezetőjeként tevékenykedett. Alkotásaival számos hazai és nemzetközi filmdíjat nyert el, az első egész estét betöltő mozija, a Veri az ördög a feleségét is komoly sikert aratott. Nyolcvanegy éves korában ragadta el a halál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában