Sport

2014.07.18. 09:58

Árvai Eszter magabiztosan lépeget előre

A TVSE sakkiskolásai a közelmúltban szép sikereket értek el, csaknem minden korosztályban érmes helyezéssel zárták a balatonlellei Magyar Korcsoportos Sakkbajnokságot. Az U16-os lányok lellei mezőnyében első Árvai Eszterrel beszélgettünk a kezdetekről, Balatonlelléről és a lehetséges folytatásról is.

Hatos Szabolcs

- Hogyan kerültél kapcsolatba a sakkal, mint sporttal?

- Az általános iskola 1. osztályába jártam, amikor édesapám kívánságára beiratkoztunk a helyi sportklub sakk szakosztályához. Eleinte bevallom, nem találtam annyira érdekesnek a sakkot, későbbi edzőim mégis megszerettették velem a játékot, majd jöttek az eredmények is. Közben 2 évig tagja lehettem Budapesten a Maróczi Géza Központi Sakkiskolának.

- Rendszeresen elindulsz, elindultál megmérettetéseken?

- 3. osztályos koromtól kezdve sakkozok versenyszerűen, kezdetben helyi, országos majd nemzetközi versenyek mezőnyében mérettettem meg magam. A szakosztály vezetője Paréj József, valamint kiváló edzőim - Hlavács Krisztián, Bodó Norbert, Horváth Imre, Kosztolánczi Gyula és Istvándi Lajos - az évek során minden esetben kellően felkészítettek, támogattak.

Árvai Eszter már a következő lépésen gondolkozik - szeretné, ha a következő nyári versenyeken, s az Európa-bajnokságon is sikeres lenne. (Fotó: Hatos Szabolcs)

- Milyen időbeli ráfordítást vár a versenyszerű sakk egy általános iskolástól?

- Az általános iskola évei alatt heti 4 alkalommal jártam edzésre Tapolcán. Ilyenkor 1,5-2 órákat "gyakoroltunk", partikat elemzünk, próbálunk tanulni az esetleges múltbéli hibákból. Aztán hétvégenként jöttek a versenyek és a bajnoki fordulók.

- A balatonlellei korcsoportos tornát az élen zártad korosztályod kategóriájában, eddigi legjobb eredményedet hoztad ezzel. Mi a véleményed erről?

- Elsős gimnazistaként még rengeteg tanulnivalóm van, első célomat azonban máris elértem: a balatonlellei sikernek köszönhetően utazhatok Grúziába, ahol az Európa-bajnokság mezőnyében mérhetem le eddig megszerzett tudásomat.

- Milyen tornákon indulsz el még az októberi EB előtt?

- Többnapos nemzetközi versenyek szerepelnek a versenynaptárunkban - hamarosan Keszthelyen, Tapolcán, Veszprémben és Balatonalmádiban is erőfelmérőt tartanak. Szeretném mindenhol a legjobbat nyújtani.

- Mik a jövőbeli terveid a sportágban? Örökös választás marad a sakk az életedben?

- Azt hiszem, hogy igen. Az utazás és az idegen nyelvek vonzóak számomra, ezeket pedig a tanuláson kívül a sportban is megtalálhatom. Idővel terveim között szerepel, hogy magam is sakkoktatóvá legyek - persze addig még rengeteg partit kell sikerrel vennem.

Istvándi Lajos, az Esztert felkészítő nemzetközi mester mondja tanítványáról: Esztert kétségkívül szorgalma (is) emeli a legjobbak közé. Kitűnő tanulmányi eredményei mellett hetente jár edzésre, s az általam előírt penzumot is hiánytalanul teljesíti. Évek óta tartó munkakapcsolatunk során a folytatásban is sikerekben lehet részünk, ha tovább halad a megkezdett úton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!