Rendőrségi

2015.01.29. 19:06

Biofű: nagy veszély!

Veszprém – Kiszámíthatatlan a biofű hatása, illetve a büntetés is – derül ki a Veszprém Megyei Főügyészségi álláspontjából.

Kovács Erika

Népszerű a Veszprém megyei fiataloknál is a biofű, ami már több áldozatot követelt országszerte. Kiszámíthatatlan a hatása és a büntetés is, ami terjesztése és fogyasztása után várható. Később derül ki, tartalmaz-e és milyen mértékben kábítószert. A kábítószerek és egyéb kábító hatású anyagok fogyasztásával, terjesztésével kapcsolatos jogi szabályozásról Gulyás Ildikó, a Veszprém Megyei Főügyészség sajtószóvivője kiemelte: a hatályos Büntető-törvénykönyv (Btk.) az egészséget veszélyeztető bűncselekmények között szabályozza a kábítószer kereskedelmét, birtoklását, az új pszichoaktív anyaggal való visszaélést, szenvedélykeltést. Kábítószert birtokol, aki termeszti, előállítja, megszerzi, tartja, az országba behozza, kiviszi, átszállítja.

A szóvivő elmondta, a cselekmény jogilag hogyan minősül. Azt, hogy ez milyen büntetést vonhat maga után, több körülmény befolyásolja. Alapvető, hogy a bűncselekményt mennyi kábítószerre követik el. A törvény tartalmaz büntethetőséget megszüntető okot, ha a kábítószer termesztése, előállítása, megszerzése, tartása saját használatra történt, a bűncselekményt csekély mennyiségű szerre követték el, az elkövető beismerte tettét, az elsőfokú ítéletig igazolja, hogy hat hónapig leszoktató kezelésen volt. Ha mindez nincs, a törvény a csekély mennyiségre elkövetett kábítószer birtoklását is két évig terjedő szabadságvesztéssel sújtja. Két évtől nyolcig terjedő szabadságvesztéssel jár, ha valaki kábítószert kínál, átad, forgalomba hoz, azzal kereskedik. Súlyos büntetés jár, ha a 18. évét betöltött személy ennél fiatalabbnak kínál.

Súlyosabban büntetendő az is, ha a szer forgalmazása, kereskedelme a gyermekvédelmi feladatokat végző épületben vagy közelében történik. A büntetés öttől tíz évig terjed. Jelentős mennyiségű kábítószernél a forgalmazás öttől húsz évig vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel jár. A pszichoaktív anyagok megszerzése, tartása is büntetendő kis mennyiségnél is, három év szabadságvesztést von maga után. Azoknak a szereknek a fogyasztása nem büntetendő, amelyek nem tartoznak sem a kábítószerek, sem az új pszichoaktív szerek közé, de felhasználva bódulatot idéznek elő. Viszont két évig terjedő szabadságvesztéssel jár, ha kiskorút ennek használatára bírnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!