Púder Nélkül

2015.02.18. 14:40

Egyre több és fiatalabb nő kísérletezik otthon kétes minőségű kezelésekkel

A szépség napjainkban egyre kiemeltebb szerepet kap, érte sokan szinte bármit megtennének. Azonban sok esetben túl messzire mennek és végül több kárt okoznak maguknak, mint amennyi hasznot.

Kutasi Zsófia

Egyre többször fordul elő, hogy, elsősorban a hölgyek, otthonra olyan készülékeket is megvásárolnak, melyek a professzionális kozmetikai gépek rosszabb minőségű utánzatai. A vásárlók sajnos nincsenek tisztában azzal, hogy ezekkel a gépekkel árthatnak is maguknak – fogalmaz Horváth-Ulrich Dóra kozmetikus, aki ezeknek a kezeléseknek a veszélyeire hívja fel a figyelmet. Akár nem megfelelő hatóanyag-bevitellel, akár nem megfelelő berendezéssel is jelentős kárt okozhatunk magunknak a szakember szerint. Sokszor az interneten megvásárolt készülékek, termékek forgalmazója pár év múlva pedig nyomtalanul eltűnik és nincs hova fordulni a reklamációval.

– Nagyon sokan keresnek meg azzal, hogy „segíts, javítsd ki, mert ez történt velem” – állítja a szakember. A hasonló esetekben többször kiderül, hogy az érintett azt sem tudja, mit vesz meg pontosan, a leírás rossz vagy hiányos, a krémeken nincs feltüntetve az összetétel vagy a származási hely.

Ha otthon néhány alkalommal magunkra kenünk olyan krémet, melynek nem ismerjük az összetevőit, azzal szerencsés esetben nagy problémát nem okozhatunk. Azonban, ha ultrahanggal tesszük mindezt, vagy tűszúrásos technikával, akkor komoly veszélynek tehetjük ki magunkat. A szakember elmondta, az ilyen esetek peres ügyekig is elfajulhatnak, attól függően, mekkora kár, károsodás érte a felhasználót. Előfordul, hogy az ismeretlen származású hatóanyagot a bőrbe és az anyajegyekbe is beszúrják maguknak a gyanútlan vásárlók, mivel nem kaptak megfelelő tájékoztatást arról, mit lehet és mit nem.

A házi ultrahangoktól kezdve az injekciós tűkön keresztül a végleges szőrtelenítő gépekig mindent megvásárolnak az interneten a szépség ígéretének reményében. Sokszor nem is a gépekkel, hanem a kétes minőségű hatóanyagokkal, krémekkel van a probléma. Ha pedig a géppel kárt nem okozhatunk, nagy valószínűséggel eredményt sem érünk el vele. A választék egyre nagyobb ezen a területen.Horváth-Ulrich Dóra arra figyelmeztet, hogy kizárólag orvosi tisztaságú hatóanyaggal szabad ilyen jellegű kezeléseket végezni, ezért is jobb, ha szakemberhez fordulunk.

Ha párszor kétes eredetű krémet használunk, azzal nagy kárt nem okozhatunk, de ha ultrahanggal vagy tűszúrásos technikával tesszük mindezt, akkor veszélynek tesszük ki magunkat – figyelmeztet Horváth-Ulrich Dóra kozmetikus (Fotó: Nagy Lajos)

– Nem akarok senkit lebeszélni arról, hogy otthon ápolja a bőrét, hiszen ez nagyon fontos. Azonban érdemes bőrgyógyász vagy kozmetikus tanácsát kikérni arról, mit és hogyan tegyünk bőrünk megóvása érdekében. A szakember szerint visszás a helyzet ezen a téren, hiszen a kozmetikusoknak, orvosoknak és plasztikai sebészeknek kötelező vizsgát tenniük, ha kezeléseket vállalnak, azonban interneten bárki hozzájuthat ezekhez a gépekhez és szabadon alkalmazhatja azokat az otthonában. Sokszor meglepően olcsón, esetenként nem steril csomagolásban érkeznek meg a vevőkhöz ezek a termékek. A fogyasztók számára csábító az alacsony ár, illetve a könnyű és gyors elérhetőség. A potenciális vevőkört a fiatal, huszonéves nők alkotják, akik még szépségápolási tippeket is megosztanak az interneten. Azonban egy életre szóló sérüléseket is szerezhetnek a hibás termékek használatával, miközben ilyen fiatal korban még nem lenne szükségük a beavatkozásokra. Egyre több eset fordul elő, és azok egyre fiatalabb korosztályt érintenek; a huszonévesek tájékozottabbak és inkább választják az olcsóbb megoldásokat, ezzel szemben a negyvenes–ötvenes nők kevésbé érintettek.

Horváth-Ulrich Dóra látott már komoly pigmentfolt-problémákat, hám- és anyajegysérüléseket, de kihullott szemöldököt is olyan hölgynél, aki úgy gondolta, hogy otthon magának szemöldök-emelést fog végezni. Ilyen esetekben is igaz, hogy olcsó húsnak híg a leve, hiszen tízszer annyiba kerül helyrehozni a sérülést, mint amennyibe a termék került. Volt, akit orvoshoz kellett irányítania.

Ha már a baj megvan, bőrgyógyászhoz érdemes fordulni, kisebb hámsérüléssel kozmetikushoz, a komolyabb probléma esetén pedig plasztikai sebészhez. Ha otthon szeretnénk ápolni a bőrünket, akkor elsősorban ampullákat, pakolásokat alkalmazhatunk, de a gépi hatóanyag-bevitelt minden esetben bízzuk szakemberre.

 

TÉLEN IS ÜGYELJÜNK BŐRÜNKRE

Télen a benti fűtés és a kinti hideg szél miatt a bőr kirepedezhet, kiszáradhat, így főleg a táplálásra, hidratálásra érdemes hangsúlyt fektetni, akár picit zsírosabb krémekkel, radírozás után. A krémek mellett az alapozó is védő szerepet tölthet be, a kellő hatást a rendszeres kozmetikai ápolással kiegészítve érhetjük el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!