Olvasó

2015.03.27. 19:54

Madarászok sikere

Nemesgulács - A Keresztury Dezső Általános Iskola és Szakiskola Madarász suli csoportja idén is remekelt a Madarak és Fák napja verseny regionális döntőjében.

Civil Tudósítónktól

Hatos Fanni, Tóth Liliana, Takács Péter összeállítású csapat a Vöröstón rendezett regionális döntőt nagy fölénnyel megnyerte, így bejutott a májusi országos döntőbe.

Az iskola csoportja 1999 óta sikerrel vesz részt a rangos versenyen. Árvai Gábor tanár irányításával ismerkednek a madarászkodással, akinek folyamatos befektetéssel technikailag is fel kellett készülnie a madárfelismerésre, valamint a gyakorlati és elméleti ismeretek elsajátíthatóságára. Az iskolában létesült egy madárbarát kert, különféle etetőkkel, odúkkal itatóval, ahol megfigyelhetik a tanulók a madarak fészkelését, költését.

A madarak hagyományos megfigyeléséhez jó minőségű távcsőre és teleszkópra van szükség. Fotó: Perger Katalin

Az év madara a búbos banka, az év fája a kocsánytalan tölgy, de a versenyen minden madárhangot hibátlanul felismertek a tanulók, nem okozott számukra gondot, amikor a verébről, pintyről, sármányfélékről vagy az özön /tájidegen/ állatokról és növényekről, helyi természetvédelemről esett szó. Sajnos ettől az évtől a nemzeti parkok mint téma kimaradtak a versenyből.

Az itt végzett diákok tudásukat kamatoztathatják a továbbtanulásnál, egy alap indíttatást adhat a természettudományok felé. A tehetséggondozás mellett szemléletváltozást nyújt a gyerekeknek, tiszteletet a természetért, hogy szabályok vannak, és önmaguktól felismerik.

Szorgalmasan készülnek a május 8- 9-i vértesboglári országos döntőre, ahol újabb témakörök kerülnek sorra, és természetesen gyakorlati terepfeladatok úgyszintén.

Árvai Gábor, aki büszke arra is eredményeik mellett, hogy a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Veszprém megyei Tapolca régió helyi csoport vezetője lehet, és  tizenharmadik alkalommal viheti diákjait országos döntőre.


Perger Katalin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!