Nap képe

2014.03.10. 15:20

Az év vadvirága

Zirc - Egy találó mondás szerint, aki egyszer nőszirmot ültetett a kertjébe, egy életre elkötelezte magát e gyönyörű virág szaporítása és gondozása mellett.

A nemesített nőszirmok legpompásabb és legkedveltebb virágaink közé tartoznak. Mellettük azonban szépségükkel nem maradnak el vadon élő őseik sem. Nem véletlen, hogy 2014 vadvirágának a különösen látványos szibériai nőszirmot (Iris sibirica) választották.

Az évelő szibériai nőszirom erőteljes gyöktörzsű növény, karcsú üreges szára néha egy méternél is magasabbra megnő. Levelei rövidebbek a száránál. Buroklevele a felső szárlevéllel együtt hártyás. A külső lepelcimpáinak körme fele olyan hosszú, mint a kerekded, elöl kicsípett csúcsi rész.

A szibériai nőszirom egy méteres is lehet, májusban virágzik

A Bakony főleg nedvesebb hegyi rétjeit viszonylag sokfelé ékesíti. Ennek ellenére a hegységben is potenciálisan veszélyeztetett.

Erre jó példa közvetlenül Gyulafirátót mellett, a Séd és a 82-es út nagyjából háromszögének korábbi mocsárrét foltja. Mintegy tíz évvel ezelőtt ezen a területen nem csak a szibériai nősziromnak, hanem az ugyancsak védett sárga szirmú tarka nősziromnak (Iris variegata) is nagyon szép és erőteljes állománya fejlődött.

Időközben a mocsárrét részben benádasodott, ezzel párhuzamosan szinte teljesen elborították a fűzbokrok, lehetetlenné téve az értékes nőszirmok szaporodását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!