Kultúra

2014.08.22. 11:51

Vendégsarok - Ősi, egyben nemzeti

Augusztus 20. — első szent királyunk névünnepe és szentté avatásának napja — a legrégebbi nemzeti ünnepünk.

Kialakulása az egykori, Nagyboldogasszony ünnepén tartott Szent István-i törvénynapokra, illetve Európa első országfelajánlására megy vissza. 1038. augusztus 15-én államalapító királyunk Szűz Máriának ajánlotta fel koronája képében, a kereszténnyé lett országát, hogy óvja és védelmezze halála után.

Szent László királyunk 1083-ban oltárra emelte István király romlatlan testét, ezzel az első szent királlyá tette hazánkban. Mivel a szentté avatás augusztus 20-án, István névünnepén történt (a legenda szerint csodás események előzték meg a kanonizációt), később erre az ünnepre kerültek a székesfehérvári törvénynapok is.Nagy Lajos királyunk uralkodásától kezdve a keresztény magyar állam alapítása napjaként kötelező egyházi ünnep lett augusztus 20-a.

Mária Terézia 1771-ben szerezte vissza Szent István romlatlan jobb kézfejét, és tette naptárakban jelzett állami ünnepnappá Szent István napját. 1891 óta Ferenc József rendeletére munkaszüneti nap augusztus 20.Tán az egyik legnagyobb hittel-reménnyel várt ünnep 1945 augusztus 20-a volt, amikor a körmenet kezdetére az Amerikai Katonai Misszió hozta vissza Salzburgból a Szent Jobbot, ez volt akkor a szabadságra vágyó magyarok bizodalma.

Szent István ünnepében 1948, a kommunista diktatúra kiépítésének kezdetétől mentek végbe a legnagyobb változások: először az új kenyér ünnepe lett. Majd az elfogadott moszkovita alkotmány születésének emléknapjává degradálták, és 1950-től a népköztársaság születésnapja is lett egyben.

A rendszerváltoztatás előestéjétől (1989) újra Szent Istvánt ünnepeljük augusztus 20-án, persze a hagyományos kenyérszentelések is megmaradtak templomainkban. 1991 óta, a Magyar Parlament döntése értelmében, ismét állami ünnep első királyunk szentté avatásának napja.

Személyes élményeim a Szent István ereklyékről: 1987-ben, augusztus 20-án családommal Budapesten járva, részt vettünk a Szent Jobb kápolna felszentelésén a Szent István bazilikában. Mi is leróhattuk kegyeletünket az akkor tiszteletadásra kihelyezett Szent Jobb előtt. (Akkor még nem lehetett a bazilikán kívül körmenetet tartani!)

Hatalmas volt a tömeg, szinte egy gombostűt sem lehetett volna leejteni a bazilikában.

Négyéves leányommal a nyakamban, hosszú sorállás után jutottunk Szent István ereklyéje elé. Keresztet vetettünk, imádkoztunk és a kissé türelmetlen gyerek miatt, nem vehettünk részt a szentmisén. fagylalt, séta, Duna part, este tűzijáték a Gellérthegyről

Másnap azzal fogadtak Pápán, jártam-e 20-án Budapesten, az igen válasz után megmutatták az akkori 7nap című hetilap fotóját, amint leányommal a nyakamban (és egy léggömbbel a kezében) tiszteletet adtunk a szent ereklyének.

A millenniumi esztendő nyarán fogadhattam — a pápai Szent István Egyházközség képviselőtestületével együtt — a Szent Jobbot Pápán a Nagytemplomban.

„Magyarok fénye, – ország reménye, / Légy áldott, szent István király, / Szép magyar néped – Krisztushoz vitted, / Légy áldott, szent István király. / Szent hitben tarts meg, – Jézusnál áldj meg! /Légy áldott, szent István király. (Hozsanna 296.)

Hermann István könyvtárigazgató

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!