Kultúra

2017.04.17. 11:30

Négy évtized alkotásai - Mészáros Imre kiállítása Várpalotán

Várpalota - A Bartos napok nyitányaként a kiváló humoráról is jól ismert Mészáros Imre várpalotai grafikusművésznek nyílt kiállítása a Bartos Sándor Általános Iskola és Óvodában.

Szabó Péter Dániel

- Mészáros Imrét Várpalotán nem kell bemutatni, sokan ismerik, mint rajztanárt, majd a Nagy Gyula Galéria művészeti vezetőjét, a városon kívül pedig nemcsak Veszprém megyében, hanem országosan is sokan vannak, akik mint a kiváló grafikusművészt tartják őt számon - kezdte az alkotó méltatását a Forgács Zsuzsanna által előadott népdalcsokrot követően Pócsik József.

A Bartos iskola igazgatója hangsúlyozta, a kiállító szakmai tudását, művészi kvalitásait felesleges bizonygatni. Bátran mondhatjuk, Mészáros Imre a magyar grafika egyik országosan ismert és elismert mestere.

- A mai tárlat egy sorozat folytatása az intézményben, hiszen az elmúlt évtizedben rendeztünk már itt kiállítást Tatár Antal festményeiből, Öveges Ernő, Papp János, Simon M Veronika és Szeszák Mátyás alkotásaiból is. Festmények és faragások már voltak, grafikák most láthatóak először - jegyezte meg Pócsik József, majd hozzátette, a grafikai művek értelmezése és befogadása is speciális hozzáértést igényel, a rejtett vagy nyílt szimbolikája mítoszok és legendák világába kalauzol minket.

A tárlaton láthatóak alkotások Mészáros Imre korai korszakából, de jelen vannak úgynevezett közönségbarát képek, s itáliai hangulatot sugárzó művek is. Különleges színfolt a bakonynánai rongybábu kis sorozata.

A megnyitón humoros történetekkel is szórakoztatta a közönséget Mészáros Imre grafikusművész Fotó: Szabó Péter Dániel

A kiállítás időben több mint négy évtizedet ölel át Mészáros Imre művészetéből, hangzott el a megnyitón, ahol az elmúlt évek hagyományainak megfelelően ezúttal is helyet kapott a jófajta humor.

Az alkotó ugyanis szót kapott, s élt is a lehetőséggel, bizonyítva, hogy a képzőművészet mellett a stand up comedy műfajában is prímán megállja a helyét.

Így hát a tárlat közönsége az alkotások mellett megismerkedhetett Manyikával, az ötödik osztályos kislánnyal is, aki emlékezetes, s nem mellesleg mulattató kalandokba keveredett egy osztálykiránduláson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!