Kultúra

2014.11.25. 18:30

Levelek a lövészárokból

A Petőfi Színház újra műsorára tűzi a Levelek a lövészárokból című sikerelőadását november 27-én, csütörtökön délelőtt 10 órakor és december elsején, hétfőn délután két órakor.

Gajdos József

Varga Róbert, a Veszprémi Petőfi Színház sajtófőnöke elmondta: a rendhagyó est anyagát az első világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából Nemlaha György állította össze korabeli levelezések, katonadalok, kuplék, dokumentumok, újságcikkek alapján. A rendező Kéri Kitty.

A magyar televízió legendás szerkesztője a XX. század egyik emlékezetes korszakából válogatott különböző alkotásokat, amelyeket jelentős személyiségek neve fémjelez. Így választotta ki Babits Mihály, Molnár Ferenc, Gyóni Géza, Emőd Tamás, Karinthy Frigyes, Gábor Andor, Nagy Endre, Juhász Gyula, Szirmai Albert, Reményik Sándor, Zerkovitz Béla műveit. Ezek az alkotók egy olyan fontos időszakot idéznek meg a történelemből, amikor a magyar irodalom, a színház, a kabaré, a kuplé, az operett, a sanzon, a nóta tiszta forrásként adott békebeli reményt az akkori embereknek.

Parádés a darab szereposztása, szerepel benne Szilágyi Tibor, Bajcsay Mária, Haumann Máté, Kőrösi Csaba, Trokán Anna, Halas Adelaida, Dominek Anna, Nagyhegyesi Zoltán és Szűcs László (Fotó: Petői Színház)

A produkció rendezője, dramaturgja Kéri Kitty, aki az előadás látványvilágát is kialakította. Mint mondta: gazdag, műfajilag sokszínű anyagot állított össze Nemlaha György, jó egyensúlyban szerepelnek a prózai és zenei részek a szövegkönyvben, s ez segítheti a nézőket abban, hogy ezekben feloldódva emlékezzenek erre az időszakra. A stábtól azt kérte, hogy az emberi sorsokat, a mély érzelmeket, a lelki rezdüléseket mutassák be játékukkal. A színészek több szerepet is megformálnak. A veszprémi elő-adás egy történelmi kort mutat be. A produkció a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány támogatásával készült.

Címkék#Veszprém

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!