Kultúra

2014.08.24. 14:20

Vágfalvi Ottó kiállítása nyílik

Vágfalvi Ottó festőművész kiállítása augusztus 29-én, pénteken délután öt órakor nyílik a Tihanyi Bencés Apátság Galériájában.

Balla Emőke

Vágfalvi Ottó festőművész a Balaton szerves része. nemcsak a Balaton festője, de a kelet-balatoni térség emblematikus figurája. A megyében nagyon sokan ismerik és szeretik őt, keresik és vásárolják festményeit.

A művész első önálló kiállítása 1950-ben volt Balatonfűzfőn, azt számtalan újabb tárlat követte a világ minden részén, többek között Dániában, Finnországban, Olaszországban, Magyarországon Szolnoktól Ajkáig, Bajától Ózdig, Szombathelytől Nagykanizsáig. Képeivel és színvilágával a tökéletes harmóniára törekszik, vásznain igyekszik visszaadni az évszakok eredeti színeit. Vágfalvi Ottót sokan a Balaton festőjének tartják, mert számára a Balaton az igazi téma. Tájképeinek visszatérő tárgya a Balaton évszakonként változó arculatának bemutatása.

A művész 1925-ben Szerencsen született, Sárospatakon érettségizett, majd 1949-ig a Képzőművészeti Főiskolán tanult. Mesterei voltak: Burghardt Rezső, Berény Róbert, Bencze László. Balatonfűzfőn telepedett le, pályafutása a fűzfői Nitrokémia Ipartelep propagandistájaként kezdődött, majd a művelődési ház igazgatója lett, huszonegy évig mint művészeti felügyelő tevékenykedett. Európa több országában járt tanulmányúton. 1952 óta kiállító művész, a Veszprémi Művész Céh tagja.

Vágfalvi Ottó kiállítása augusztus 29-én, pénteken délután öt órakor nyílik a tihanyi apátságban. A vendégeket Korzenszky Richárd, az apátság perjele köszönti, a tárlatot Veszeli Lajos festőművész nyitja meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!