Kultúra

2015.03.20. 08:00

A keresztyénség az egyetlen vallás, amely egy szerető Isten létezését vallja

Ajka - Áldás lesz az életünkön, ha imádsággal, Biblia-olvasással és gyülekezetbe járással közel megyünk Istenhez - vallja Sándor József református lelkész, aki nyitott, barátságos magatartásával, mindig segítőkész viselkedésével és bizalmat sugárzó fellépésével követendő példakép lehet hívő és nem hívő emberek számára egyaránt.

Penk Tímea

Sándor József Pápán nőtt fel, majd a teológiai tanulmányainak a befejezése után a Mezőföldi Egyházmegyébe helyzeték. Ajkára 2003-ban érkezett, ahol feleségével és három gyermekével él. Ajka, Tósokberénd, Devecser, Úrkút, Kolontár, Ajkarendek, Magyarpolány és Bakonygyepes lelkészi feladatait látja el. Két gyülekezet és hat szórvány tartozik hozzá több mint kétezer református hívővel.

- Az ajkai gyülekezet nagyon jó hírű, az elődeim komoly munkát végeztek, az ő vetésüket aratom, és remélem, Isten kegyelméből az én vetésemet is majd aratják az utódaim - mondja a lelkész. Szerinte nem minden gyülekezeti tag éli meg olyan komolyan a hitét, ahogyan kellene, pedig az élet túl rövid ahhoz, hogy elrontsuk vagy helytelen irányba haladjunk.

- Isten örök törvényszerűségei megmutatkoznak életünkön. Áldás van az Isten gondolatai szerint élő embereken, Isten szegénységben és nyomorúságban is velünk van - hangsúlyozza Sándor József, aki a Bibliát olyan útmutatóként ajánlja, amelynek betartásával áldott lesz a földi életünk. A lelkész különleges sorsokat ismert meg hivatásának gyakorlása során, és úgy látja, hogy bár a hívőnek is fáj a gyász, egy láthatatlan erő hatja át az életét. Amikor hozzá fordulnak segítségért lelki válság esetén, akkor a Biblia szavával szokott felelni, ami minden élethelyzetre ad tanácsot.

- Isten a fia, Jézus odaáldozásával mutatta meg mennyire szeret minket. Jézus bűnhődött meg a mi bűneinkért, hogy a benne hívők bűnbocsánatot és örök életet nyerjenek - magyarázza Sándor József, majd hozzáfűzi, hogy Isten önmagát ajánlja fel az embernek.

- Azt mondta, hogy: „Engedj be az életedbe, és minden máshogy lesz”. Isten nem felülről néz minket, hanem a nyomorúságban is az emberrel van és kivezet onnan, ha hozzá kiáltunk - vallja a lelkész, majd arról mesél, hogy miként tudunk közel kerülni Istenhez. Az imádkozással mi beszélünk Istenhez, a Bibliaolvasással az Isten beszél hozzánk. Gyülekezetbe járni ugyancsak fontos, hiszen gazdagítja életünket és átélhetjük a testvéri közösség felemelő erejét.

- Azt, hogy sokan a református vallást tartják a legéletszerűbbnek, annak a szabadságnak tudom be, hogy ez a legrugalmasabb egyház, amelyben a lelkipásztornak szabad keze van, kevés a külsőségekre vonatkozó szabály, nem a külsőségeken van a hangsúly, hanem a szív Istennel való kapcsolatán - mondja Sándor József, aki a vasárnapi istentiszteletek, temetések, esküvők, lelki beszélgetések és hittanórák mellett csütörtökönként Bibliaórákat, és kéthetente tanítványképzőt tart. A gyülekezeti tagok hozzászoknak a rendszeres Bibliaolvasáshoz, amelynek témáiról beszélgetnek. A tanítványképző egy kötetlenebb, társalgós, teázós összejövetel. Egy új sorozatot indítottak, amelynek foglalkozásain a világvallásokról beszélgetnek.

- Beleolvasunk más vallások könyveibe, amelyeket a Biblia mérlegére teszünk. Ezek az összejövetelek hiterősítő hatással bírnak, hiszen kidomborítja a keresztyénség értékeit. Ez az egyetlen vallás, amely egy szerető Isten létezését vallja, aki emberré lett Jézusban és a végsőkig elment, hogy az embert kimentse a kárhozatból, meghalt érte és feltámadt a halálból - számol be a lelkész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!