Külföld

2014.10.01. 16:42

Navracsics: független, pártatlan biztos leszek!

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság megválasztott elnöke az oktatási, kulturális, ifjúsági és uniós polgársági ügyeket szánja a magyar jelöltnek, aki az előző Orbán-kormányban miniszterelnök-helyettesi rangban közigazgatási és igazságügyi miniszter, az idén tavasszal tartott választások után átalakított kabinetben pedig külgazdasági és külügyminiszter volt.

Munkatársainktól

Navracsics Tibor meghallgatása hat órakor kezdődött meg.

„Ahhoz, hogy EU-Biztos legyen az ember, elkötelezett európainak is kell lennie egyben. A legfontosabb, hogy képviselje Európa érdekeit, és semmi mást, szolgálja az európai társadalmat. Ennél nagyobb megtiszteltetést el sem tudok képzelni.

Önök is és én is tudom, hogy az Európai Unió és Magyarország viszonya nem volt felhőtlen. Sokszor nem értettünk egyet lényeges kérdésekben, és vitáink hosszúak és hangosak voltak olykor.

Azonban az egyik igazán nagy erénye az Európai Uniónak, hogy esélyt ad nézeteink ismertetésére és vitáink tisztázásra – nyíltan, demokratikusan, békésen. A viták megoldása, legyen az akármilyen nehéz is, csak megerősítenek minket, mint különálló országokat, és mint az Uniót is”  -  mondta Navracsics Tibor angol nyelvű expozéjában.

A veszprémi országgyűlési képviselő jelenleg kérdésekre válaszol. Többek között a médiatörvénnyel kapcsolatban azt válaszolta: támogatja a szólás-és médiaszabadságot, a médiumok színességét, az ominózust törvényt pedig széleskörű konszenzus alapján fogadták el újra.

A civil szervezetekkel kapcsolatban kapott kérdésre azt válaszolta: személyesen jó kapcsolatot ápol civil szervezetekkel, igazságügyi miniszterként pedig számos civil szervezettel dolgozott együtt és semmilyen kritikát nem kapott ezekkel az együttműködésekkel kapcsolatban. Úgy vélte, hogy a civilek munkájára szüksége van a politikának.

A volt külügyminiszter újabb, a médiatörvény firtató kérdésre megismételte: a törvényt módosították. Hisz a média sokszínűségében, hiszen ez a lényege az uniónak és az európai integrációnak is – erősítette meg Navracsics Tibor.

Egy másik hozzászóló szerint az európai népről alkotott véleménye ellentmondásos, amire a volt külügyminiszter válaszában felidézte, hogy ifjú korában valósult meg a demokratikus rendszerváltás, s ezért ő még személyesen tapasztalta meg a diktatúrát. Akkor arra vágyott, hogy európai legyen – mondta. Európainak lenni jó – jelentette ki, ami tapsot váltott ki a jelenlévőkből.

Bocskor Andrea, az Európai Néppárt alelnöke gratulált Navracsics Tibor miniszteri posztjáról történő  lemondásához. Az oktatásról vallott nézeteiről kérdezte a magyar politikust, aki szerint egységben kell tekinteni egy nemzet oktatási rendszerét óvodától az egyetemig.

Miniszterként Közép-Európai versenyt kezdeményezett középiskolásoknak az európai intézményekről – emlékeztetett Navracsics Tibor. A demokrácia, polgári ismeretek fontosságát hangsúlyozta, a rasszizmus, idegengyűlölet elleni fellépést az oktatásban, egy újabb kérdésre válaszolva.

Visszautasította, hogy Európa-ellenesnek nevezzék. „Amikor Magyarországon nem volt divatos az EU-t és az integrációt támogatni, én akkor is megtettem” – szögezte le. Hozzátette: ő volt az, aki tárgyalásokat folytatott a vitatott médiatörvény és a bíróságok átalakítása kapcsán, hogy a szabályozások megfeleljenek az európai szellemiségnek.

Saját diskurzusát nem alapozhatja más nemzetek kifosztására – kapott intelmet egy felszólalótól Navracsics Tibor.

A magyar politikus válaszában kifejtette: „szeretném azt tudni, hogy túl vagyunk ezen az időszakon és soha nem tér vissza az az időszak, amikor Európa nemzetei gyűlölik egymást, vagy a vitás kérdéseket ne tudnák megoldani.” „Bármely nemzetnek van bármely nemzettel sérelme, le kell ülni és meg kell beszélni!  Európa nemzetei között tárgyalási úton minden megoldható!” – fogalmazott Navracsics Tibor.

A veszélyeztetett kis nyelvekért mit tesz? – hangzott a következő kérdés.

Sajnálja, hogy munkacímében nem szerepel a fogalom, mert a multilingvalizmusért, a szabad nyelvhasználatért, a kis nyelvek megőrzésért sokat fog tenni – ígérte Navracsics Tibor, aki ehhez az intézményi nyelvoktatást és az Erasmus pluszt venné igénybe.

A Mein Kampf kötelező olvasmány lesz? – érkezett a következő kérdés a jelölthöz.

Navracsics Tibor hangsúlyozta: büszke a kiváló kapcsolataira a magyarországi zsidó közösséggel. „Én voltam, az, aki a Tom Lantos intézet holokausztról rendezett konferencián elismerte, hogy a magyar hatóságnak felelőssége van a zsidók elhurcolásában, s ezzel a felelősséggel szembe kell néznünk” – húzta alá a politikus. A kérdést cinikusnak nevezte, Silvia Costa, a levezető elnök pedig megköszönte, hogy erre, a provokatív kérdésre higgadtan válaszolt. A jelenlévők ismét megtapsolták a magyar országgyűlési képviselőt.

A hallgatói szerződésekről Navracsics Tibor azt mondta, ez egy kényszermegoldás volt, amiért azért hozott a magyar kormány, mert a friss diplomások külföldön kerestek munkát a hazai, alacsony bérek miatt.

Mit kíván tenni a nácik által elrabolt görög műkincsek visszajuttatásáért? – kérdezték tovább a jelöltet.

„Értem az Ön problémáját, azt ígérem, ha biztos leszek, utánanézek és tájékoztatom a lehetséges lépésekről” – hangzott a válasz.

Korábbi politizálása miatt nem hiteles az alapjogok érvényesítésében, hogyan kívánja ellátni biztosi feladatait, ha ilyen esetekkel kerül szembe? – kérdezték Navracsics Tibort.

„Úgy fogok viselkedni, ahogy az Európai Bizottságnak kell egy ilyen ügyben. Én a szerződések egyik őrzője vagyok attól a ponttól, hogy az Európai Bizottság megalakul” – emelte ki válaszában Navracsics Tibor. Hozzáfűzte: munkáját pártatlanul, függetlenül kell végeznie. Komolyan veszem a biztosi kötelességeimet és jogaimat is! – szögezte le.

Később ismét kiállt a kis nyelvek gyakorlása, a kis nemzetek, nemzetiségek jogainak biztosítása, valamint a civil szervezetek támogatása mellett.

Gyürk András európai néppárti képviselő segítségét ajánlotta fel képviselőtársainak ahhoz, hogy tisztán lássák a magyar belpolitikai kérdéseket. Erre nem most kerítene sort, hanem később, hiszen ez egy európai biztosi meghallgatás – emlékeztetett a képviselő.
Fogyatékkal élő gyerekek diszkriminációja ellen hogyan fog fellépni? – kérdezték Navracsics Tibor.

Ezek az emberek különleges odafigyelést érdemelnek, amelyben fontos a társadalmi kohézió – fejtette ki a jelölt. A szegregáció felszámolásában óriási szerepe van az Európai Uniónak – vélte.

Daniel Hannan azt akarta tudni, Navracsics Tibor úgy véli-e, hogy ő a legjobban képzett magyar  erre a posztra? S ha nem, akkor ki?

Feladom! – válaszolta Navracsics Tibor, többen a jelenlévők között nevetni kezdtek.

„Bizonnyal több magyar van, aki jobban képzett, de az én feladatom, hogy itt legyek és számot adjak felkészültségemről, úgyhogy fogadja el ezt kérem! „ – válaszolta Navracsics Tibor.

Szavait taps követte.

Jean-Marie CAVADA szerint a jelölt magyarországi politizálása és EU-biztosi posztja összeegyeztethetetlen. Máraira és Kertész Imrere utalt.

„Kertész Imre és Márai Sándor kedvenc íróim közé tartozik, úgyhogy örülök, hogy van egy biztos pont, ahonnan el tudunk indulni „ – válaszolta Navracsics Tibor, majd ismét hitet tett az Európai Unió és az európai integráció, az európai értékek védelme mellett.

A következőkben a képviselők a kulturális integrációról, sportról, oktatásról kérdezték Navracsics Tibort, aki válaszaiban – többek között - azt hangsúlyozta: pénzt kell fektetni az oktatásba, hogy legyen jövője Európának, a sportban pedig fel kell lépni a doppinghasználat ellen. Emlékeztetett rá, hogy van olyan tagállam az EU-ban, történetesen Magyarország, ahol bevezették az oktatásban napi testnevelés órát. Meg kell teremtenünk a határok átjárhatóságát ebben a témában, vagyis azt, hogy a tagállamok átadják egymásnak a jó gyakorlatokat – tette hozzá.

Navracsics Tibor részletesen szólt az Erasmus program előnyeiről, arról, hogy a fiatalok ennek köszönhetően megismerhetik egymást, barátságokat köthetnek, ami a népek megbékélésének záloga. Megjegyezte, az Erasmusnak köszönhetően csaknem egymillió baba született a világban.

Krisztina Lybacka Orbán Viktor miniszterelnököt idézte, aki azt mondta, hogy azt reméli, a magyar biztos a magyar érdekeket képviseli Brüsszelben. Lybacka ezért kétségbe vonta Navracsics függetlenségét.

A jelölt azt kérte, hogy a biztosi szerepről az ő kijelentéseit vegyék figyelembe. Lojális, független tagja lesz a bizottságnak – erősítette meg újra. A biztos nemzeti érdeket nem, csak a közösség érdekeit képviselhet – szögezte le újra.

Összefoglalójában Navracsics Tibor megköszönte, hogy elmondhatta álláspontjait a szakpolitikai kérdésekben. Azt ígérte, a továbbiakban is nyílt, őszinte vitákban folytatja biztosi munkáját.

Örömmel dogozom a szakbizottságokkal!

Az EU-biztosi meghallgatás az egyik nagy eredménye az európai demokráciának, amire az Európai Parlament méltán lehet büszke – mondta Navracsics Tibor EU-biztos jelölt meghallgatása utáni sajtótájékoztatóján Brüsszelben.

Negyvenöt kérdésre válaszolni három óra nagyon nehéz feladat – folytatta a politikus. Hozzátette: ha megerősítik a pozícióban, örömmel dolgozik együtt a többi szakbizottsággal.

„Úgy gondolom a tárcám valójában erről is szól, társadalmi kapcsolatok kiépítéséről. Rengeteg a panasz az emberek és az EU intézményei között tátongó szakadékra, és én úgy vélem nekünk most itt a lehetőség, hogy ezt távolságot csökkentsük és a lyukat betömjük, de ez csak szoros együttműködéssel lehetséges. Én pedig kész vagyok együttműködni mindenkivel, akit a jó szándék vezérel és célja az Európai Uniónak egy szebb jövőjét biztosítani” – fogalmazott Navracsics Tibor.

Újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: jelölti meghallgatásról volt ma szó, nem kormányokról és belpolitikai kérdésekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!