Hírek

2015.02.25. 16:40

Torlódó időpontok a vérvételnél - Nem tud elég vizsgálatot elvégezni a kórház

Nem tudott volna friss laborleletet vinni olvasónk egy fontos vizsgálatra, ha kivárja a kórháztól kapott vérvétel időpontját.

Marton Attila

Hámori-Csipak József olvasónk levélben keresett meg minket a napokban. Az egyik budapesti kórházban szív MR-re kapott időpontot. A vizsgálathoz egy hétnél nem régebbi laborleletet írtak elő. A február 25-én esedékes vizsgálathoz február 12-én kért időpontot, a kórház munkatársa azonban február 25-ét jelölte meg a vérvétel időpontjának. Olvasónk hiába kérte tőle, hadd kaphasson korábbi időpontot, mert neki aznap már Budapesten kell lennie az MR-vizsgálaton, a más időpontról szóló egyeztetést megtagadta.

Hámori úr végül a helyi körzeti orvosnál vetette le a vért. Olvasónk nem érti, fontos vizsgálat esetén miért nincs soronkívüliség.

Szabóné Horváth Jolán vért vesz Király Istvántól a veszprémi laborban. Várni kell az időpontra (Fotó: Penovác Károly)

A panasszal megkerestük Rácz Jenőt, a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatóját, aki elmondta, mivel a betegnek nem volt sürgősségi beutalója, amellyel tíz napon belül sorra kerülhetett volna a vérvételen, ezért nem kaphatott korábbi időpontot. Kiemelte, aki felveszi az előjegyzést, nem mérlegelhet. A laboratóriumban naponta ezer beteg vizsgálatát végzik el: a hétszáz fekvőbeteg és az ötven, sürgősségi ellátásban részesülő mellett fenntartanak ötven sürgősségi vizsgálati helyet a háziorvos által beutalt betegeknek.

A főigazgató hozzátette, finanszírozási és teljesíthetőségi korlátok vannak, emiatt egy nap csak meghatározott mennyiségű vizsgálatot tud elvégezni a laboratórium. Ennél többet akkor tudnának, ha többletpénzt kapnának. A bekerülési költségnek így is csupán az egynegyedét kapják az államtól, ha a jelenleginél is több vizsgálatot végeznének, tovább növekedne a kórház adóssága, ami veszélyeztetné a betegellátást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!