Hírek

2014.12.02. 06:38

Visszavonták az ónos eső miatt kiadott riasztást Veszprém megyében

Veszprém megyére is riasztást adott ki az ónos eső miatt keddre az Országos Meteorológiai Szolgálat, amit estére visszavontak.

Kovács Erika

Elsőfokú, azaz citromsárga riasztást adott ki az Országos Meteorológia Szolgálat a várpalotai, veszprémi, zirci, pápai, ajkai, sümegi és devecseri járás területére, ahol néhány tized milliméter csapadék, legtöbb helyen eső is hullott. Napközben is több helyen esett, sokfelé ónos eső és ónos szitálás.

A hőmérséklet mínusz egy és plusz négy, napközben nulla és plusz öt Celsius fok körül alakult. A ráfagyott csapadéktől letörtek a faágak, és az útra zuhantak, emiatt le kellette zárni Tés és Várpalota között a 8213. számú szakaszt kedden reggel negyed nyolckor. Az útzár miatt forgalomelterelésre nem volt szükség. A tizenhárom kilométer hosszú úton a pétfürdői tűzoltók motoros láncfűrésszel és kézi erővel vágták és távolították el az ágakat - tudtuk meg a megyei katasztrófavédelemtől és a megyei rendőr-főkapitányságtól. A rendőrség 9 óra 35 perckor arról tájékoztatta a Naplót, hogy a takarítási munkálatokat befejezték, ezért az útlezárást feloldották. A tűzoltók még délelőtt tovább dolgoztak Tésen is.

Sándor Gyula tűzoltó főtörzsőrmester Tésen fűrésszel vágja le az eljegesedett faágakat
Fotó: Stiger Ádám

Csépányi-Barczi Petra, a megyei katasztrófavédelem szóvivője elmondta, hogy Tésen hosszú órákon át, késő délutánig adott munkát a fűzfői, pétfürdői, veszprémi és székesfehérvári tűzoltóknak a kidőlt fák, illetőleg faágak eltávolítása az útról, ahol a katasztrófavédelem gépekkel és kézzel egyaránt dolgozott. Az úton levő fák és faágak miatt csak nagyon nehezen lehetett közlekedni a településen. Megyénkben áramkimaradás nem történt az időjárás miatt, és a vasúti, autóbuszos közlekedésben sem fordult elő fennakadás. A rendőrség arra figyelmeztette az úton levőket, hogy közlekedjenek az útviszonyoknak, a kiszámíthatatlan időjárásnak megfelelően.

A keddihez hasonló körülmények között célszerű a sebességet az útviszonyoknak megfelelően megválasztani, és nagy biztonságot adhat az is, ha az úton lévők kellő követési távolságot tartanak, így a csúszós, latyakos utakon elkerülhetik adott esetben a hirtelen fékezést. Csak téli autógumival induljunk útnak, a biztonságot szolgálja, ha rendszeresen ellenőrizzük, hogy elegendő folyadék van-e a szélvédőmosó tartályban. A meteorológiai előrejelzés szerint szerdán is a keddihez hasonló időjárás várható. A humánmeteorológia szerint továbbra is kettős fronti hatás érvényesül, főként a hideg-frontra érzékenyeknek lesz megterhelő a humánmeteorológiai helyzet.

Tésen szép látványt nyújtottak a jégbe dermedt faágak
Fotó: Stiger Ádám

Hazánkban kedd este harmincegy településen 12 900 fogyasztónál nem volt áram, vagy akadozott a szolgáltatás a hétfő reggel óta tartó rendkívüli időjárási helyzet miatt tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság MTI-t.

Országos helyzetkép:

Az ónos eső okoz gondot az országban

Veszprém megye településeinek részletes időjárása

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!