Hírek

2014.09.02. 15:25

Óriási a teríték gombából

Kedden, pénteken és szombaton vizsgálja a gombákat a veszprémi vásárcsarnokban Kelli Lajos szakértő. Mostanában nincs ideje a kávézásra, pihenésre, szinte folyamatosan érkeznek hozzá néhány szemmel vagy egy-egy ételre való mennyiséggel.

Varga Ibolya

Egy hölgy elújságolja, hogy a kertjében a gyümölcsfái tövében találta azokat a csiperkéket, amelyeket behozott. Aggodalommal firtatja, hogy ehetők-e. Megtudjuk, hogy kétspórás csiperkéről van szó, amely manapság a természetben ritkán fordul elő, de mégis mindannyian gyakran találkozunk vele, hiszen ebből nemesítették azokat a változatokat, amelyeket legnagyobb mennyiségben termesztenek. Persze ugyancsak nagy számban fordulnak elő a faj mérgező változatai. Ezek többségének bőre megsárgul, ha a körmünkkel megkarcoljuk, és az is gyakori jellemzőjük, hogy vegyszerszagot árasztanak. A gyakorlott kiránduló sem biztos, hogy felismeri a gombafajok mérgező változatait, ezért is ajánlott, hogy szakértővel megvizsgáltassanak minden tételt.

Kelli Lajos arra is felhívja a figyelmet, hogy javában tart a vadászszezon, ezért a szürkület előtti és a napfelkeltét követő két órában semmiképpen ne gombásszunk, de ahol jelzik, hogy rendszeresen vadásznak, egyáltalán ne kapirgáljunk, hajlongjunk a talaj közelében.

Schmidt György a Bakonyban gyűjtötte be azokat a hatalmas pöfetegeket, amelyeket leginkább rántva ajánl fogyasztani. A napokban egy Pécsről érkezett vásárlója azt mondta, hogy ő bizony pörköltet készít belőle. Leszkovics Antalné, Éva Borzaváron él, évek óta rendszeresen gyűjt gombát. A különböző fajtákat már gyermekkorában megismerte, hiszen a szüleivel is gyakran gyűjtötték, a család minden tagja szerette. Most rókagombákat hozott.

Közben Kelli Lajos folyamatosan vizsgálja a behozott zsákmányt és rendületlenül magyaráz. Látszik, hogy pedagógus. Többen nemcsak akkor jönnek el a vásárcsarnokba. ha van mit megmutatniuk, hanem, hogy hallgassák, amit mond. Egy megtermett csiperkét begyűjt, holott korábban azt mondta: ehető. Mint kiderül, a korával van baj, mert már kicsit megereszkedtek a szövetei, talán már most is késő lenne megfőzni. Az ehető gombák ételmérgezést okozhatnak, ha már nagyon öregek vagy nyolc óránál hosszabb idő telt el azóta, hogy megfőztük. Az, ha csigák rágják a gombát, egyáltalán nem jelenti azt, hogy ehető. Ezeknek az élőlényeknek más a szervezetük felépítése, számukra hasznos lehet, ami az embernek méreg. Megtudjuk, az őzlábak között is van mérgező, sőt az egyik faj azt az anyagot tartalmazza, amit a galócák. Ebből az anyagból viszonylag kevés elég az akár végzetes kimenetelű mérgezéshez.

Igen bőséges idén a teríték a gombákból és érdekes, hogy olyan fajok is megtalálhatók már, melyek jóval később szoktak megjelenni. A gombát károsító szúnyogok és legyek is vígan élnek, a lárvák, nyüvek megrághatják a gombatesteket. Az ilyen példányokat a legjobb, ha a helyükön hagyjuk. Ne vigyük haza a védett gombákat se, melyek közé már ötvennyolc faj tartozik, több közülük ehető, sőt finom, de mégse szedjük fel őket. Ennél is több faj tartozik a kímélendők közé, ezeket se vigyük haza. Van így is elég faj, melyek egyedei szedhetők, ehetők, finomak. A gomba fűszeresebbé teszi az ételeinket, többnek a gyógyhatása is bizonyítható.

Címkék#gomba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!