Hírek

2014.11.12. 16:05

25 éve írtuk - Omladozik a vár

Veszprém - Omladozó műemlékvédelem, hol vannak az ígért milliók címmel jelent meg 1989. november 13-án M. A. írása, melyből kiderül, hogy mintegy három évtizede nem látogatható a cseszneki vár.

Balassa Gergő

A műemlékvédelem ügye tartósan szélárnyékba került Veszprém megyében, de ez még elmondható az ország más tájára is. Fő okai a szervezeti rendezetlenség, a rövid távú érdekek előtérbe helyezése, a pénzhiány, a tulajdonosi érdektelenség, az állampolgári közömbösség és igénytelenség, valamint a helytelen szemlélet olvasható az írásban. Számos esetben tapasztalható, hogy a hivatali szemlélet sokszor kultúraellenes, pedig a műemlék a magyar történelem, a kultúrtörténet egy darabja. Ezért is sürgősen be kellene illesztenünk a műemlékvédelmet egy olyan szervezetbe, amely egyformán kötődik az építésügyi és a művelődési ágazatokhoz - írja a cikk.


Régóta nem látogatható a cseszneki vár - írja az 1989-es cikk
Fotó: archív

Vannak olyan épületek, amelyek rekonstrukciója a megye anyagi erejét haladja meg. Itt említhetjük a cseszneki várat, amely már harmadik évtizede nem látogatható. Ugyancsak elodázhatatlan feladat a sümegi püspöki palota hasznosítása. Örök igazság: minden épület arra használható igazán jól, amire tervezték és építették.

Megyénk sajgó sebe a veszprémi vár gyalázatos állapota. Az Állami Tervbizottság ez évre ígért 65 millió forintot a legszükségesebb állagmegóvásokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!