Hírek

2014.11.20. 19:15

Hozzáférnek a beteg adataihoz?

Az egyik országos napilap cikke szerint a betegek adataihoz jutnak hozzá a forgalmazók. Az általunk megkérdezett patikusok ezt képtelenségnek tartják.

Marton Attila

A lap cikke szerint az orvoslátogatók az illegálisan megszerzett patikai vények adataiból ellenőrzik, hogy a velük kapcsolatban álló orvos mire, mikor és melyik cég készítményét rendeli.

- A betegek adatait nem adhatjuk ki, és nem is találkoztam olyan orvoslátogatóval, aki ilyen adatokat kért volna, ők azután érdeklődnek, hogy az általuk képviselt cég gyógyszereiből mennyi fogyott az adott időszakban - mondta Alfási Tünde veszprémi patikavezető, a Veszprém Megyei Gyógyszerészi Kamara elnökségi tagja. Hozzátette, a gyógyszerek eladási számát nem betegekhez és orvosokhoz kapcsolódva adják meg a cégek képviselőinek. A patikavezető korábban orvoslátogatóként dolgozott, így ismeri az ő munkájukat is. Elmondta, tisztában van azzal, hogy a cégek az IMS nevű cégtől szerzik be a nagykereskedők kiszállítási adatait, ami egy teljesen legális út. A cégek azonban ezeken keresztül sem férhetnek hozzá a betegek személyes információihoz, tette hozzá. Szrága László veszprémi patikavezető szintén életszerűtlennek tartja, hogy aktatáskás ügynökök járnák a patikákat a vények másolataira vadászva. Elmondta, a forgalmi adatokat – például, hogy egy városban vagy településrészen hány darab fogy egy bizonyos gyógyszerből – meg lehet venni, ezek a gyártás megtervezéséhez szükségesek a cégeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!