Hírek

2012.02.01. 20:09

Kijön-e a medve a téli melegedőből?

Veszprém - A kemény mínuszok a ház körüli, a házi- és az állatkerti állatokat is megviselik. A gondos gazda meleg vízzel készíti a disznó moslékját, és az itatóba is azt önt.

Varga Ibolya

Az állatkertben csak a szibériai tigrisek és hópárducok élvezik a hideget, a többi állatnál fokozottan ügyelni kell a melegen tartásra - mondta el  Török László, a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark igazgatója. Szerdán már mínusz 15 Celsius-fokot mértek hajnalban a Fejes-völgyben, és ennél még hidegebb is lehet. Az újabb kifutók, életterek többsége télen-nyáron megfelelő hőmérsékletet biztosít az állatoknak. A patásoknak a bőséges almozással tudnak segíteni abban, hogy megtartsák a testük melegét. Vannak olyan állatok, melyeket télen máshol szállásolnak el, mint nyáron, mert nem fűthetők a ketreceik. Ezen a héten a récéket is áttelepítették, hiszen amúgy sem tudnának lubickolni az úsztatójukban.

Csütörtökön mintegy száz gyereket várnak medvelesre az állatkertbe. Az óvodások mondókákkal, dalokkal csalogatják ki a medvéket, Katát és Borit. A Jókai Mór által elterjesztett szokás szerint, ha a medve február másodikán kijön a barlangjából, azzal megjósolható, hogy milyen messze van a tavasz. Ha süt a nap és meglátja az árnyékát, akkor megijed, visszamegy a barlangba, sokáig tart a tél. Borús időben kint marad, és jön a tavasz. Az állatkerti medvék nem alszanak téli álmot. Csütörtökön finomságokkal ajándékozzák meg a medvéket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!