Hírek

2014.12.09. 18:05

Jótékonysági négykezes hangverseny Almádiban

Balatonalmádi - Egy országos négykezesversenyen való részvétel miatt jótékonysági hangversenysorozatra hívták az érdeklődőket diákok, felkészítőik és vendégművészek a közelmúltban.

Kovács Erika

Ihász Irén, a balatonalmádi zeneiskola művésztanára és Dávid Gyula helyi képviselő, az esemény fővédnöke szervezte a nagy sikerű előadásokat. A képviselőnek a kisfia, Csongor is zongorázott társával, Vadas Csabával együtt. Valamennyi bemutatkozás telt házat vonzott a három helyszínen: Cseszneken a római katolikus templomban, Balatonalmádiban a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtárban, valamint a nagyvázsonyi művelődési házban, ahol a tehetséges diákok négykezes zongoraverseny-darabjai elkápráztatták a közönséget.

Dávid Gyula, a jótékonysági rendezvény fővédnöke és egyik szervezője nagy érdeklődéssel figyelte a kisdiákok előadását. Fotók: Stiger Ádám

A gyerekek két iskolát képviseltek, a balatonalmádi Kósa György Városi Zeneiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményt, valamint a Balatonkenesei Ars Nova Alapfokú Művészetoktatási Intézményt. Az almádi gyerekek Ihász Irén növendékei. A szervezők köszöntőikben elmondták, hogy a hangversenyek révén szeretnék lehetővé tenni, hogy a gyerekek eljussanak a jövő év eleji országos versenyre.

Orbán Zselyke és Kárász Nimród az almádi hangversenyen.

Előtte Pápán lesz területi válogatóverseny, ahol újabb megmérettetés vár a gyerekekre. A vendégművészek között Werb Gábor, Hóbor Bence trombitaművész, Szerdahelyi Boldizsár hegedűművész, Schnöller Hedvig énekes, a Győri Nemzeti Színház művésze, valamint Lendvai László énekes lepte meg a közönséget. Ihász Irén művésztanár többek között arról beszélt, hogy rendkívül jótékony hatással van a gyerekekre a zenetanulás. Sok egyéb mellett fejleszti a koncentrációt, az önfegyelmet, nem is beszélve arról, hogy sokrétű ismeretet ad. Példaként említette meg, tanítványaira jellemző, hogy remek tanulók, többen az orvosi egyetemre készülnek. Az előadások érdekes színfoltját adta, hogy Dávid Gyula képviselő, aki a Csolnoky Ferenc megyei kórház orvos igazgatója, szintén a hangszer mögé ült. Elmondása szerint kimondottan erre az alkalomra tanult meg játszani, és egy héttel korábban kezdte meg a felkészülést. Ezzel – mint mondta – régi vágya teljesült, mert mindig elkötelezettséget érzett a zene iránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!