Hírek

2014.12.04. 15:50

A legtöbb baleset elkerülhető, tudja meg hogyan!

El lehet kerülni a legtöbb balesetet, ha felkészített járművel, óvatosan, körültekintően közlekedünk télen – derült ki a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatójából.

Kovács Erika

Frankó Marianna szóvivő elmondta: a téli hónapokban a közúti balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően közlekednek. Ebben az időszakban a legtöbb problémát a csúszós út és a romló látási viszonyok jelentik. Lényeges, hogy minden járművezető alkalmazkodjon ezekhez a körülményekhez, és járművét is készítse fel a téli közlekedésre. Eszerint minden biztonsági berendezést és tartozékot meg kell vizsgálni. Elengedhetetlen az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése. Fontos kellékek a jól működő ablaktörlő, a jégkaparó, a jég-oldó, a megfelelő ablakmosó folyadék és a páramentesítő. Gyakori, hogy a szélvédő menet közben belülről párásodni kezd. Veszélyes, ha a jármű vezetője nem jól lát ki a szélvédőn, ezért a párát leszárító fűtőberendezésnek is jól kell működnie. Tanácsos száraz törlőt is bekészíteni a kesztyűtartóba – sorolta jótanácsait a szóvivő.

Frankó Marianna hozzátette, számítani kell arra, hogy a köd, a szitáló eső, a nedves, csúszós utak az év utolsó és első hónapjaiban mindennapossá válnak. Főleg éjszaka, de nagyon gyakran a nappali órákban is jellemző lesz a fagypont körüli hőmérséklet. A száraz és nedves útszakaszok, hóolvadásnál a vízátfolyások hirtelen válthatják egymást, ami fokozott óvatosságot és figyelmet kíván a járművezetőktől. Érdemes nagyobb követési távolságot tartani, haladjunk lassabban!

- Sajnos kevesen gondolnak arra, hogy ősszel és télen a nedves falevelek különösen veszélyesek, mert alattuk nehezen szárad fel a víz, és emiatt órákkal vagy akár napokkal később is csúszhatnak. Ez pedig nagyon balesetveszélyes lehet azoknak, akik gyorsan közlekednek. Egyes útszakaszokon pedig számítani kell arra is, hogy a mezőgazdasági munkák miatt sár, föld kerül az úttestre, ezeket a szakaszokat lassan közelítsük meg, és ne ott fékezzünk! Akár itthon, akár külföldön indulunk útnak, tájékozódjunk az időjárási és közlekedési körülményekről. Télen, ha hosszabb távra megyünk, mindig tankoljuk tele üzem-anyaggal autónkat, tegyünk a csomagtartóba hóláncot, több országban ez kötelező is, próbáljunk előbb elindulni, mert az idegesség, rohanás, stressz, újabb veszélyforrást jelent - hangsúlyozta. Célszerű ilyenkor az autóba elhelyezni hólapátot, meleg holmit, teát, ásványvizet, némi élelmiszert, csokoládét is.

Alapvető, hogy novembertől áprilisig csak téli gumival közlekedjünk, aminek használata Magyarországon és a legtöbb európai országban is kötelező. A rendőrségi tanácsok között elhangzott továbbá: a felüljárókon, hidakon, erdősávok közötti útszakaszokon számoljunk az úttest jegesedésével, és a sebességet mindig ehhez igazítsuk. Külön veszélyt jelent az ónos eső, a köd, ami fokozott figyelmet igényel! Ilyenkor ugyanis jóval nehezebben lehet észrevenni a gyalogosokat, a kerékpárosokat, emiatt a gyalogátkelőket fokozott óvatossággal közelítsük meg! Frankó Marianna azt mondta, hogy télen nincs több baleset, csak a többi évszakhoz képest másfajta történik, főként a ráfutásos baleset, gyorshajtás miatt az útról való lesodródás, a gyalogosgázolás a jellemző.

Horváth Ernő, a H. L. Konvergál Biztosítási Alkusz Zrt. vezérigazgatója kiemelte: a havas utak és az ónos eső miatt történik a legtöbb, töréskárral járó baleset. Szerencsére Veszprém megyét ezekben a hónapokban mindez még elkerülte.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közúti közlekedési baleseteket érintő elemzéséből kiderült, Veszprém megye közútjain 606 baleset történt 2013-ban, tízzel kevesebb, mint egy évvel korábban. A legtöbb baleset a nyári időszakot, a júliust és az augusztust jellemezte, januárban és februárban közlekedtünk a legszabályosabban - áll a KSH megyénkről szóló tájékoztatójában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!