Hírek

2014.11.23. 14:30

Éjszakai menedék - A hideg beálltával több figyelem jut a hajléktalanokra

Dermednek a hajléktalanok az utcán, mint madarak a fák ágain, mert november vége felé közeledve megvillantja fogait a tél. Velük, a kiszolgáltatott embertársainkkal is törődnünk kell, egyre többet.

Szabó Péter Dániel

Korábban már elkezdtük a téma feldolgozását, bemutattuk, hogy nagyobb városainkban – Veszprémben, Pápán, Ajkán, Tapolcán és Balatonfüreden – hogyan gondoskodnak a fedél nélküliekről. Megtudhattuk, a Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt kiemelt szerepet vállal ellátásukban. Ezúttal a várpalotai, balatonkenesei és a balatonalmádi körülményekbe adunk betekintést.

Az utcáról az önellátásig és a munkavállalásig segíti a rászorulókat a várpalotai hajléktalanszálló. Kárpáti Attila, a Magyar Vöröskereszt által fenntartott intézmény vezetője lapunknak elmondta, egy ősszel indult pályázatuk keretében nyolc ellátottjuk a szállóról albérletbe tudott költözni, s munkát vállalt, míg tízen az utcáról költöztek be az intézménybe. – A végső cél, hogy megálljanak a saját lábukon, önellátóak legyenek.

– A többség közcélú munkásként dolgozik, de az is előfordult, hogy a különböző átképzéseket követően találtak állást maguknak – tette hozzá Kárpáti Attila.

A Vöröskereszt várpalotai hajléktalanszállóján rendszeresen osztanak ételt a hajléktalanoknak (Fotó: Archív, Pintér László)

Az intézményvezetőtől megtudtuk, a várpalotai hajléktalanszállóban négy részleg működik. A 64 férőhelyes, egyébként teltházzal működő átmeneti szálláson térítési díjat kell fizetni az ott lakóknak, ám ezért a kollégiumokhoz hasonló ellátást kapnak. A 25 férőhelyes nappali melegedő reggel kilenctől este hat óráig tart nyitva, itt moshatnak, fürödhetnek, s ételt melegíthetnek a hajléktalanok. A 20 férőhelyes éjjeli menedékhelyre 17 órától másnap reggel hét óráig mehetnek be a rászorulók, a nagy hidegben mindig megtelik az épület. Az utcai szociális szolgálat munkatársai azokat a hajléktalanokat keresik fel és segítik, aki valami okból nem hajlandóak igénybe venni más szolgáltatásokat, éves szinten mintegy 100 emberrel kerülnek ily módon kapcsolatba a várpalotai hajléktalanszálló szakemberei.

– Nincs olyan ember a 2600 lakosú városban, akinek ne lenne fedél a feje felett – szögezte le Tömör Istán, Balatonkenese polgármestere. Mint mondta, városukban van a központja az úgynevezett Területi Szociális Szolgáltatónak, ahol adott esetben gondoskodnak arról, aki kritikus helyzetbe kerül legyen élelme, tiszta holmija.

A 9700 lakost számláló Balatonalmádiban átlagosan tíz ember él nem lakásnak nevezhető körülmények között – fogalmazott Sajtos Ildikó, a Balatonalmádi Szociális Alapszolgáltatási Központ igazgatója. Mint mondta, együtt dolgoznak a civil szervezetekkel, illetőleg a társszervekkel, köztük a Vöröskereszttel, a Máltai Szeretetszolgálattal, a rendőrséggel, hogy közösen segítsenek a nehéz helyzetben levő sorstársainkon.

Ezeknek az embereknek a sorsát egyébként egész esztendőben figyelemmel kísérik. Így például télen, hideg napokon, ünnepeken is gondoskodnak a forró teáról, ételről, tisztálkodási és mosdási lehetőségekről, ruházatról, valamint az orvosi, adott esetben kórházi ellátásukról is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!