Hírek

2013.07.20. 16:07

Demonstrált a Pápai Hús szakszervezete

Demonstrációt szervezett Pápa belvárosában a Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezete szombat délelőtt, amiért a Pápai Hús 1913 Kft. június 28-án felmondta a vállalat és a dolgozókat képviselő szakszervezet közötti kollektív szerződést.

Polgár Tibor

A közel 60 főt megmozgató tiltakozó akció résztvevői a Fő téri húsbolt előtt gyülekeztek, majd végigvonultak a Kossuth utcán, a Deák Ferenc utcán és a Fő utcán. Útjuk során többször felolvasták, ismertették a demonstráció okait és célját, a Városházán pedig petíciót adtak át dr. Áldozó Tamás polgármesternek, a Pápai Hús 1913 Kft. többségi tulajdonosát, azaz az önkormányzatot képviselő városvezetőnek.

A Húsipari Dolgozók Szakszervezetének tagjai demonstrálnak kollektív szerződésük felbontása miatt Pápa belvárosában július 20-án. (Fotó: MTI/Nagy Lajos)

Harkai Attila, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének pápai alapszervezeti elnöke kifejtette: azzal, hogy a Pápai Hús 1913 Kft.-nél a munkáltató felmondta a kollektív szerződést, a munkavállalók bére minimum 10, de akár nettó 30 ezer forinttal is csökkenhet havonta. Hozzátette, a munkavállalók többsége nettó 70-80 ezer forintot visz haza egy hónapban, így a fizetéscsökkenés gyakorlatilag napi megélhetési problémákat okozhat számukra.

A szakszervezeti vezető kiemelte, tiltakozásuknak ez már a harmadik lépcsőfoka. Mint mondta, első körben szerettek volna tárgyalni és kompromisszumot kötni a céggel, amely ezt elutasította és azt javasolta, fogadják el, hogy július 28-án közös megállapodással megszűnik a kollektív szerződés.

– Ez azt jelentette volna, hogy már ettől a hónaptól kezdve 10-30 ezer forinttal kevesebb pénzt kapnak a kollégák. A vállalat azt mondta, ha ezt nem fogadjuk el, akkor egyoldalúan felmondja a kollektív szerződést. Szerintünk ez nem tárgyalási alap, sokkal inkább ultimátum volt a cégvezetés részéről. Mivel nem fogadtuk el a kollektív szerződés megszűnését, a cég részéről megtörtént annak az egyoldalú felmondása, amire egyébként lehetősége van a munkáltatónak. Viszont a szakszervezet vitatja ezt a felmondást, mivel mielőtt ez megtörtént volna, egy módosítási javaslatot terjesztettünk be a kollektív szerződéssel kapcsolatban a cégvezetés felé, és a munka törvénykönyve alapján a cégnek kötelessége lett volna, hogy tárgyaljon velünk erről. Ezt nem tették meg, hanem válaszul felmondták a szerződést. Tehát a munkáltató a mi álláspontunk szerint nem tett eleget a kollektív szerződés és a munka törvénykönyve által rögzített kötelezettségének, hanem szabálytalanul, jogellenesen felmondta a kollektív szerződést – nyilatkozta lapunknak Harkai Attila.

Hozzáfűzte, a munkáltató és a szakszervezet között vita van a szerződés felmondásának jogosságáról – ebben kérdésben minden bizonnyal a bíróság mondja majd ki a végső szót.

Harkai Attila tájékoztatása szerint a tiltakozás második lépéseként aláírásgyűjtést szerveztek a Pápai Hús 1913 Kft.-n belül, amellyel a munkavállalók aláírásukkal követelték a cégvezetéstől, hogy vonja vissza a kollektív szerződés felmondását.

A szakszervezeti elnök elmondta azt is: a cég fizikai munkavállalói közül szinte mindenki, míg a szellemi munkavállalóknak pedig több mint a fele csatlakozott aláírásával az akcióhoz.

– Szerettük volna a cégen belül megoldani ezt az ügyet, de ez nem sikerült, ugyanis a munkáltató nem hajlandó kompromisszumra. A tiltakozásunk harmadik lépcsőfokához érve fordultunk a nyilvánosság felé. A kollektív szerződés felmondása 3 hónap, ami szeptember 28-án jár le, tehát addig még érvényben vannak a dolgozók juttatásai, pótlékai. A szakszervezet felállított egy feladattervet, amit szükség esetén végrehajtunk. Ha nincs más választásunk, akkor a rendelkezésünkre álló végső eszközökig is elmegyünk, a legerősebb jogosítványukat is felhasználjuk. Nem várunk heteket, nem várjuk meg szeptember 28-át. Amennyiben rövid időn belül nem mozdulunk el a holtpontról, folyamatosan akciózni fogunk. Ha nem érünk el eredményt, az országos sztrájkbizottság összehívását is kezdeményezni fogom – jelentette ki Harkai Attila. Kérdésünkre megerősítette, ugyan nem ez a céljuk, de adott esetben akár a munkabeszüntetéstől sem riadnak vissza. Jelenleg bíznak benne, hogy a munkáltató hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni a szakszervezettel, és olyan megállapodás születik, amellyel a munkavállalók többségének a bére nem csökken.

– A kollektív szerződés felmondását elhamarkodott döntésnek tartom, amivel csak azt érték el, hogy felborult a munkabéke. Jól ismerem a cég helyzetét, felügyelő bizottsági tag is vagyok, és véleményem szerint ezzel a lépéssel nem lehet kihúzni a Pápai Húst a bajból, ugyanakkor a döntés ellehetetleníti a dolgozók többségét – fogalmazott a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének pápai alapszervezeti elnöke.

A Pápai Hús 1913 Kft. tulajdonosának képviselőjéhez eljuttatott petícióban a munkavállalók, a szakszervezet arra kéri a tulajdonost, gondolja át a döntést és kezdeményezze a munkáltatónál, hogy a kollektív szerződés felmondásának kérdése tárgyalásos úton történjen.

Dr. Áldozó Tamás a petíció átvételekor a Városháza aulájában elmondta, a megszüntetett kollektív szerződés helyett lehetőség van másik kollektív szerződés megkötésére. Megfogalmazása szerint egy új, megfelelően kidolgozott megállapodás alkalmasabb lehet a Pápai Hús 1913 Kft.-nél kialakult állapotok kezelésére.

– A következő hónapokban nem az a tétje a Pápai Hús működésének, hogy a jelenlegi kollektív szerződésben biztosított jogosítványok, juttatások meglesznek-e, hanem az, hogy a jelenleg ott dolgozó 950 embernek lesz-e fizetése. Mi azt szeretnénk, hogy legyen – jelentette ki a polgármester, majd egy jelenlévő felvetésére megjegyezte, ha az önkormányzat nem veszi át az üzemet és nem hajt végre tőkeemelést, akkor a Pápai Hús már bezárta volna a kapuit.

A városvezető kiemelte, a húsgyár az elmúlt évek hozzá nem értő, felelőtlen vezetése miatt került ilyen katasztrofális helyzetbe. Ugyanakkor dr. Áldozó Tamás leszögezte, az önkormányzat tulajdonosként hisz abban, hogy a Pápai Húsnak van jövője, és a cég újjászervezett, jól szervezett gyártási körülmények mellett stabilan a piacokon tud maradni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!