Hírek

2012.07.15. 16:11

Családok, sorsok, történetek a pápai zsidóság két évszázadából

Pápa - A nagyközönség által eddig nem látott fotókból nyílt kiállítás vasárnap a pápai zsinagógában. Az Elfeledett szomszédaink címet viselő tárlat az 1944-ben a városból és környékéről elhurcolt zsidó származású polgároknak állít emléket, bemutatva a családok mindennapi életét. A megnyitó ünnepség egyben a holokausztra való emlékezés is volt.

Nagy Imre

A kiállítás szervezője dr. Gyekiczki András, volt pápai diák. Az ő kezdeményezéséhez csatlakozott a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület, a Pápai Zsidók Társasága és a város önkormányzata. A kiállítás látványtervezője Rajk László volt, a szakmai munkát számos szervezet segítette. A szervezők közel ötszáz fotót gyűjtöttek össze a város zsidó közösségének emlékeiből. Ezek közt családi felvételek, portrék, társasági eseményeket megörökítők, szabadtéri és műtermi felvételek egyaránt találhatók. Az összegyűjtött anyag mintegy feléből készült a kiállítás.

A zsinagóga a haláltáborokat túlélőkkel, hozzátartozóikkal telt meg vasárnap délelőtt, akik a világ szinte minden tájáról érkeztek az eseményre. Elsőként Polnauer Sándor, egykori pápai diák, berni főrabbi és Schwezoff Dávid kántor tartottak istentiszteletet, melynek keretében megemlékeztek elhurcolt honfitársaikról. Ezután Max Bruch zeneszerző műve csendült fel zongorán és csellón, majd Bálint András Kossuth-díjas színművész, színházigazgató Radnóti versét szavalta el. A kiállítás születéséről, személyes indíttatásáról Gyekiczki András vallott a résztvevőknek.

- A városból majd harminc éve elköltözve élesen emlékszem arra, hogy saját gyermek- és fiatalkorom pápaiságából kínzóan hiányzott az eltagadott múlt, a mérhetetlen bűnökről szóló feltáró vallomás, a pápai zsidó közösség történetének elmesélése. Nekem akkor és ott, a 60-as és 70-es években csak az össznépi nagy hallgatás jutott - fogalmazott a kiállítás szervezője. Őt dr. Áldozó Tamás polgármester üdvözlőbeszéde, és Politzer Sándor, a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális és hagyományőrző Egyesület elnöke meghatott és megrendítő visszaemlékezése követte.

Végül Ilan Mor úr, Izrael állam nagykövete szólt a hallgatósághoz, beszédében többek közt az emlékezés fontosságára hívva fel a figyelmet. Az október végéig látogatható kiállítás embernagyságú tablókon mutatja be a pápai zsidó családokat, akik megbecsült tagjai voltak a város közösségének. A szervezők tervei szerint ezután az ország több pontján is bemutatkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!