Hírek

2014.04.29. 12:40

Bodom - Horrort forgattak veszprémi filmesek

Amatőr színészekkel, alacsony költségvetéssel készült el veszprémi függetlenfilmesek legújabb alkotása, amely a leghátborzongatóbb finn bűnügyi esetet, a Bodom tavi gyilkosságokat dolgozza fel.

Németh Csaba Miklós

1960 júniusában négy kempingező fiatalra támadt egy ismeretlen a Bodom-tónál. Egy fiút és két lányt brutálisan halálra késelt, a másik fiú súlyos sérülésekkel élte túl az éjszakát. Az eset mélyen megrázta a finn közvéleményt (egy ismertebb heavy metal zenekar, a Children of Bodom is ez alapján választott magának nevet), a gyilkost azóta sem kapták el. Számtalan elmélet született a gyilkosságról, sokan a túlélő fiút, az akkor 18 éves Nils Gustafssont gyanúsították, de bizonyítékot ellene sem találtak.

A veszprémi függetlenfilmes produkció szinopszisa szerint két médiaszakos hallgató szakdolgozata témájául választja a Bodom-tónál történt gyilkosságokat. Kamerájukkal dokumentálva céljuk, hogy bemutassák és rekonstruálják, mi is történhetett ötven éve. Az éjszaka azonban nem várt borzalmakat tartogat számukra. Az utánuk maradt felvételek még több kérdést vetnek fel: egy alaposan megtervezett csalással, vagy a huszonegyedik század egyik legrejtélyesebb kriminalisztikai eseményével állunk szemben?

Képek a forgatásról (Fotó: Elekes Pictures)

A Bodom című film minimális költségvetéssel, alig 20 fős stábbal, állami támogatás nélkül készült, mindössze hat forgatási nap alatt – tudtuk meg az Elekes Gergő-Gallai József rendezőpárostól. Az alkotók legfontosabb feladatnak a helyszínek illetve a szereplők felkutatását tartották, a legnehezebb pedig egy hat perces vágatlan jelenet elkészítése volt – éjszaka, szabadban, hóban-fagyban. A forgatás során igyekeztek mindent „finnesíteni”, a neveket, az autót, és olyan helyszíneket találni, amelyek nagyjából megfelelnek az ottani földrajzi állapotoknak. A filmben a veszprémi Alig Színpad színészei játszanak, a főbb szerepekben Turzó Vivient, Kovács Bencét, Tábori Katát és Szabó Dánielt láthatjuk.

A Bodom ún. talált kamerás stílusban készült – de hagyományos felvételeket is tartalmaz -, vállalva, hogy a nézők össze fogják hasonlítani a zsáner legismertebb filmjeivel (pl. Ideglelés). „A történet aktív részeseivé szerettük volna tenni a szereplőket, nem mellesleg költséghatékonyabb megoldásnak is bizonyult” – mondta el Gallai József.

A film 2014 őszére várható, az alkotók reményei szerint moziban és DVD-n, valamint versenyeken és fesztiválokon is láthatják a nézők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!