Hétvége

2017.04.07. 17:10

Miért kapunk pofonokat? - Spirituális beszélgetés Varga Csabával

Két lélek beszélget akkor, amikor eljön hozzám valaki vendégségbe s megosztja velem a bánatát – mondta Varga Csaba író, költő, szociológus, filozófus.

Penk Tímea

Varga Csaba nem a foglalkozásait tartja fontosnak, hanem azt, hogy boldog ember, mert reméli, egyre inkább "szeretetemberré", sőt "szerelememberré" válik. Ezt tekinti életprogramjának.

Álláspontja szerint a jelenlegi szennyezett világkorszakra, avagy az önző, erkölcstelen civilizációra a csend, a mosoly, a szeretet, a feltétel nélküli szerelem, a mélységes hit a válasz. A tudós előrejelzése szerinti az aranykornak nevezett időszak küszöbén állunk, de ahhoz, hogy ezt előbb-utóbb elérjük, sokat kell békésen dolgozunk, elsősorban belül, önmagunkon.

- A szeretet az egész földi létünk alapja - hangsúlyozta a tudós-művész. Egyik könyvében azt fejtegeti, hogy mindenkiben benne él az Atya és Jézus, és Isten mindig elvezet minket a belső feltámadáshoz. Ez elképzelhetetlen az isteni minőségű szerelem vagy a szerelemházasság nélkül. Új könyve borítóján írja: a "Feltámadott Lélek maga az Istenember, az Aranykor a Feltámadás égi Édenkertje, az Istenember az Édenkert aranykertésze".

- Az Istenemberré válás című munkámban elsősorban az aranykorhoz vezető belső út stációit mutatom be - mondta a szerző, aki mestereitől jól tudja, hogy koncepciójával körülbelül száz évvel megelőzte korát. Okkal hiszi azonban, hogy egyre többen vannak olyan szeretet-szerelem mellett elkötelezett emberek, akik már most megértik ezeket a régi-új tanokat, és így a földbolygó dimenziót és létezésminőséget válthat majd.

A Somogy megyéből érkezett gondolkodó az élete nagy részét Budapesten töltötte, diplomáit is ott szerezte. Közel harminc éve irányítja a Stratégiakutató Intézetet, ahol egyebek mellett kardinális társadalmi folyamatokról készítenek átfogó tanulmányokat. Szociológiai és társadalomelméleti kutatómunkái között találhatók falu- és városelemzési, sokrétű térszerkezeti, átfogó jövőstratégiai vagy konzervativizmuselméleti, globalizáció- és lokalizációelméleti, tudás- és tudattársadalom- és metafilozófiai témák. Nemcsak új szemléletű szakmai, hanem irodalmi, művészeti munkássága is jelentős, újabban versesköteteivel is találkozhatunk, lakását saját festményei is díszítik.

Varga Csaba gyakori vendége megyénknek. Nemrégiben munkatársaival a Devecseri és a Pápai járásban elindították a Kristályvölgy Faluközösség Szeretetfalvak nevű programot, amely nemcsak az itt élő közösségek hagyományos társadalmi és gazdasági fejlesztését tűzte ki célul, hanem a sokoldalúan hátrányos térségben a családok újrateremtését, az emberi egészség visszaállítását, a szeretetközösségek létrejöttét, s például az ötszörös önellátás elérését segítik: élelmiszer, energia, öngyógyítás, tudás és szeretet területein; ezt a másfél évvel ezelőtt megjelent könyvében mutatja be.

A boldog ember verseiben szerelmét Ánandának nevezi, és szerelmüket ikerlángok találkozásának tartja.

- Az Ánanda szanszkrit szó egyszerre jelent mennyei örömet, boldogságot, szeretetet, szerelmet, szeretkezést, gyönyört, megüdvözülést, sőt, megváltást és feltámadást. Vallások feletti minőség ez. Ezért szerelmemet lelkemben és verseimben Ánandának hívom - fogalmazott a költő. Úgy véli, hogy korunkban az ikerlángszerelmek beteljesülésének az a feltétele, hogy a pár mindkét tagja jusson előre, minél tovább a belső úton. Ennek mibenléte még kevesek számára ismert vagy megtapasztalt, ám a társak belül és kívül is "szerelememberré" válnak.

Enélkül nincs és nem is lehet beteljesülés a filozófus szerint.

Varga Csaba a boldogságot tartja fontosnak Fotó: archív

- Az ikerlángpárok Istenpárok lesznek, ami kétszeres egyesülés. Végleg eggyé válnak egymással, és egyesülnek Istennel. Ez a beteljesülés-program ma még jórészt ismeretlen, holott nem is nehéz boldogan felismerni és befogadni - mondta Varga Csaba. Felhívta a figyelmet: az egyelőre nem beteljesült pároknak is ez a jövőiránya, bármennyire is hárítani szeretnék. Ez egyúttal az Istenemberré válás egyik kiemelkedő útja is.

Kicsit misztikus, kicsit elvont, s kicsit félelmetes is, ahogyan Varga Csaba arról beszél, hogy kiegyensúlyozott életünk megteremtésének egyik legfontosabb része az, hogy szinkronba kerüljünk az univerzum energiáival és esszenciáival. Ennek első lépése egy belső döntés: ki kell mondanunk, hogy hajlandók vagyunk változtatni önmagunkon, és aztán egyszer csak azt vesszük észre, hogy személyes külső világunk is megváltozik. A filozófus szerint azok, akiket Isten vezet, szüntelenül útmutatást kapnak, így a belső kapcsolattartással soha nem tévednek el.

Beszélgetésünket egy telefonhívás szakította meg. A tudóst az egyik huszonéves lánya hívta. Az édesapja azt magyarázta neki, hogy aki kiabál, az saját magáról és saját magának mondja a kritikáját. Ez a kommunikációs törvény: így a sértő viselkedése nem annak szól, akit sérteget. A kiabálásra nem szabad ugyanolyan indulattal reagálni.

Varga Csaba eddig három lányt nevelt. A válása után az édesanyjuknál nevelkedő gyermekek is rövid idő után az édesapjukhoz költöztek, sőt, az egyik lány kezdettől fogva Csabát választotta, aki csodálattal figyelte mindegyikük fejlődését. Legnagyobb lánya elmúlt negyvenéves, akinek szintén három gyermeke született.

- Pilisszentkereszten van egy különleges, szakrális hely, ahol időnként sikerül összejönnie a családnak, barátaimnak, tanítványainknak. A lányaim szívesen vesznek részt az irodalmi munkáim bemutatásán is - számolt be a tudós. Elmondta, hogy versesköteteinek a megjelenése óta sokan azért hívják fel, hogy elmélyülten beszélgessenek vele, s megosszák legbensőbb érzéseiket is.

- Ma tíz emberből nyolc szinte soha nem éli meg a valódi szerelmet. Sokan mondják el nekem szerelemhiányukat, s azt is, hogy milyen negatív érzéseket vagy ürességeket élnek át helyette. Az emberek nagyon sokat szenvednek, miközben a világnak azt játsszák el, hogy jól vannak - állapította meg Varga Csaba. Szerinte ez a világrend az embereket már belül rombolja. Úgy látja, hogy az emberek most alig ismerik egymást, és nem értik egymás szavait sem. Haraggal bántják egymást, miközben a problémákat békés úton, szeretetben sokkal eredményesebben rendezhetnék, s a célok sikeresebben elérhetők lehetnének.

- Az önző lény, a külső ember, ami bennünk van, nem a mi sajátunk. A rossz érzéseink és a negatív gondolataink az elme művei, amelyeket a hamis énünk is szentesít. Gyakran a saját egónk gyártja mindezt. Mindenkinek van viszont egy valódi énje, ami az önvaló, a felső én s a velünk született bölcsesség - hívta fel a figyelmet Varga Csaba. A családunktól és az iskolától a külső embert és ennek mintáit tanuljuk, míg a valódi földi élet igazi célja az, hogy a bennünk lévő belső emberrel azonosuljunk. Ekkor jó érzések töltenek el minket, és boldogok vagyunk a filozófus szerint.

- Ha komoly életproblémáink vannak, akkor az égiek ezzel is mutatják, hogy az elménk, egónk uralkodik rajtunk, és ezeknek a rabságában vagyunk. Azért kapjuk a pofonokat, hogy felébredjünk és észrevegyük, hogy többre vagyunk hivatottak. Ha jobb életre vágyunk, akkor előbb belül kell a változást véghez- vinni - hangsúlyozta a tudós. Döntéseink után megváltoznak körülöttünk az energiák, az esszenciák, a szeretetterek, és segítséget kapunk a tudatos változáshoz.

Varga Csaba szerint fontos felhívni mindannyiunk figyelmét arra, hogy nemcsak a nagy szenteket, hanem a hétköznapi embereket is vezetheti Isten, ehhez azonban nekünk kell megtenni az első lépéseket. Így lehetünk sokan boldog emberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!