Hétvége

2014.07.18. 12:44

Staféta Marosi Istvánnéval

Vígh István azt kérdezi Marosi Istvánnétól, a nemesvámosi Lencseszemek Asszonykör vezetőjétől, hogy miképpen őrzi csoportjuk a helyi hagyományokat.

Mátételki András

- Nyolc évvel ezelőtt megkerestem volt általános iskolai táncos társaimat, hogy alakítsunk néptánc csoportot. A második évtől már fellépünk minden községi rendezvényen. Veres Annamária művészeti vezetőnk tanítja be a tizenkét tagú csoportnak a magyarországi táncokat. Legutóbb Litéren szerepeltünk a szenior néptánc találkozón. A jubileumi, ötödik évünkben felidéztük a kukoricafosztás hagyományát, s bemutattuk az addig tanult koreográfiákat. Hozzánk kötődik a tavaly rendezett kiállítás, ahol régi falusi használati tárgyakat gyűjtöttünk össze. Szép sikert értünk el a falvédő kiállítással is. Amikor a községünk 800 éves volt, felelevenítettük az arató ünnepséget, s persze ott vagyunk a szüreti felvonulásokon. Asszony-farsangot rendeztünk a lencse és hurka fesztiválon.

Fotó: Mátételki András

 

Marosiné Klári hozzátette, a hagyományok jegyében miklósoznak, amikor feketébe öltözve, „bekormozott” arccal - Miklós nap előestéjén - bekopognak a családokhoz, hogy énekszó mellett apró ajándékot adjanak át. Ma már nem az a cél, mint régen, hogy ráijesszenek a gyerekekre.

Marosi Istvánné azt kérdezi Szendrei Szilárdtól, hogy mi a televízió szerepe Tótvázsonyban?

A staféta következő vendége: Szendrei Szilárd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!