Veol podcast

2024.03.24. 19:07

A Péti család megbecsült öröksége Veszprém egyik legendás családi háza (podcast)

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program egyik legjelentősebb és legszemélyesebb eleme volt a Privát Veszprém projekt, és az ennek keretében összeállított fotógyűjtemény a helyi lakosok családi képeivel és a hozzájuk tartozó személyes elbeszéléseivel, majd egyedülálló, magyar-angol nyelvű album formájában is kiadták a családtörténetekről szóló gyűjteményt. A kötet egyik fejezete a Péti családról szól - a műsor vendége Péti Miklós, lánya Péti Mária és Miklós testvére, Péti Tamás és lánya Péti Krisztina.

Veol.hu

A könyvben olvasható családtörténet úgy kezdődik, hogy a Péti testvérek dédapja, Pesicska Vencel a Majláth grófok udvarában dolgozott udvarmesterként az 1880-as évek végén – ebből már sejthető, hogy nagyon sok emléket őriz a család az elődökről. Pesicska Vencel Veszprémben telepedett le, a Jeruzsálem-hegyen egy építési telket vásárolt, ahol egy nagy családi házat épített, ebben a házban lakik jelenleg is Péti Tamás, aki nyugdíjas, akárcsak testvére, Miklós. A család másik része is Veszprémben él, sőt, Péti Tamás lánya, Krisztina is az ikonikus házban lakik, ő a Veszprémi Petőfi Színház rendezőasszisztense. Péti Mária középiskolai tanár, volt iskolaigazgató, tanított egyetemen, dolgozott a gyermekvédelem területén is.   

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában