Gazdaság

2014.04.16. 17:50

Kelendők a bárányok

Várpalota - Jobban megy a juhászok dolga, mint tavaly, többet kapnak a bárányért, olcsóbb a takarmány.

Varga Ibolya

A leginkább húsvét és karácsony előtt figyelünk a juhászokra, hiszen ilyenkor tudják eladni a bárányokat főként az olasz piacra. Ez az év kedvezőbb a tavalyinál, tudtuk meg Bátor Árpádtól, aki a helyi mezőgazdasági üzemen kívül a Juh Terméktanács elnöke, a Mezőgazdasági Termelők Országos Szövetsége alelnöke, tehát rálát a hazai folyamatokra. Megtudtuk, idén 10-15 eurócenttel kapnak többet a bárány kilójáért, mint tavaly. A húsz-huszonöt kilós súlyú barikákat viszik a leginkább. Úgy számolja, hogy most mintegy 150 ezer -160 ezer bárány hagyja el az országot, hogy főként Olaszországban húsvéti csemege legyen belőlük. Régebben ilyenkor Spanyolországba, Franciaországba és Németországba is szállítottak magyar bárányokat, az utóbbi időben azonban egyországos piaccá lettünk.

Bátor Árpád, a Juh Terméktanács elnöke örömmel tapasztalta, hogy az országban működő két juhokra szakosodott vágóhíd is szép forgalmat csinál. Elsősorban Ausztriába és Szlovéniába szállítanak, sajnos a magyarok többségének a kiváló minőségű és egészéges bárányhús nem megfizethető.A tél nagyon enyhe volt, ezért a birkanyájak több helyen egész évben legelhettek. A takarmány is olcsóbb lett, a széna pedig, amiből tavaly hiány volt, ma szinte féláron megvehető. Persze az a jó, ha a juhászatokhoz rét és legelő is tartozik, így az állattartás is olcsóbb és a szénát a megtermelhetik maguknak. Az országot évente mintegy kilencszázezer birka hagyja el, hogy gasztronómiai csemege legyen belőle. Elmondható, hogy javult az ágazat helyzete, több az anyajuh is, mint egy évvel ezelőtt volt. Nemcsak a bárány, hanem a gyapjú iránt is megnőtt a kereslet, bár sokan már nem foglalkoznak vele.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!