Gazdaság

2014.10.17. 18:43

Farkaságas trófea

Hiába a rossz előjelek, a kedvezőtlen időjárás, a szeptemberi szarvasbőgés jól sikerült, több rekorder gímbikát is sikerült elejteni.

Tremmer Tamás

A gímszarvasok násza miatt a szeptember szent a vadászemberek számára. Az idei időjárási körülmények nem voltak kedvezőek, a vadásztársadalom mégis örül: jó szezonon vannak túl.

Cristian Klauzer osztrák vendégvadász hosszabb időt töltött a Sümegi Kinizsi Vadásztársaságnál. Utolsó napjának reggelén Horváth Zsolt vadászmesterrel utolsó vadászatára indult, amikor rámosolygott a szerencse. Olyan bikát lőtt, amelynek a trófeája 12,46 kilogrammot nyomott, ez vadásztársasági rekord, egyben az eddigi idei megyei rekord is. Az agancs különlegessége, hogy egyik szárán egy visszahajló ág – úgynevezett farkaság - alakult ki. Ritkán látni ilyet.

A sümegi trófeát Horváth Zsolt hozta Veszprémbe bírálatra. Különlegessége a farkaság (Fotó: Tremmer Tamás)

Sümegtől nem messze, a Bakonyerdő Zrt.-hez tartozó sarvalyi vadászterületen – már Zala megyében - egy 13,53 kilogrammos trófeával rendelkező gímbikát lőttek, ami bakonyerdős rekord. Az erdőgazdaság területén az idén ezen felül további négy tíz kiló feletti trófeás bikát is lőttek. A két nagyobbat – 10,97 és 10,60 – Pápa környékén lőtték, tájékoztatott Korn Ignác vadászati vezető. A trófeák 45 százaléka érmes minősítést kapott.

A Verga Zrt.-nél az állományszabályozás szakmai elvei alapján aktualizálják évről évre a kilövési számokat, mondta Tengerdi Győző vezérigazgató. Idén szeptemberben 85 bikát hoztak terítékre, ebből a legnagyobb trófea 8,84 kilogrammot nyomott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!