Gazdaság

2015.02.18. 17:39

A fekete pálinka legyőzi a fehéret - A bérfőzdéknek lassan befellegzik

Hiába a regisztrációs kötelezettség, továbbra sem tetten érhetőek a magáncélú pálinkafőző berendezést használók. Míg a feketén előállított házi pálinka mennyisége nő, addig a bérfőzdék munkája csökken. Kihúzták a lábuk alól a talajt.

Tremmer Tamás

Az év elején hatályba lépett, módosított jövedéki adó alapján a pálinkafőző berendezés tulajdonosát bejelentési kötelezettség terhelte, aminek január 15-ig kellett eleget tenni. Aki ezt elmulasztotta, tiltott jövedéki tevékenységet végez, aminek büntetőjogi felelőssége van.

Mindez nem rettentette meg az embereket, fogalmazott Csalló Jenő, a Pannon Pálinkafőzők Egyesülete (PPE) elnöke. Tapasztalata szerint  nem sokan regisztráltatták magukat. Még azok sem, akikről köztudott, hogy otthon pálinkát főznek.

Januártól a gyümölcstermesztő magánszemélyek a korábbi 200 liter helyett már csak összesen évi 86 liter 50 fokos párlatot főzhetnek ki házilag, ami után jelképes, évi ezer forint adót kell(ene) megfizetniük. A bérfőzdék ezzel szemben általános forgalmi adót, valamint literenként 835 forint szeszadót is fizetnek, ami literenként legalább ezer forint versenyhátrányt jelent számukra! És ez már akkora összeg, amiért megéri feketén kifőzetni a cefrét.

Jelezte, nem azzal van a gondjuk, aki odahaza a 20-30 literes lepárlójával tényleg csak saját célra főz, sokkal inkább az, ha valaki az 50-100 literes lepárlójával üzletszerűen főzi a  párlatot. És ilyen egyre több van... Miközben nő a pálinka ázsiója, vagyis vélhetően nő az előállított ital literszáma, ezzel szemben a statisztikai adatok szerint egyre kisebb mennyiség után fizetnek szeszadót hazánkban. A feketefőzők semmit nem fizetnek, így az államháztartás is jelentős bevételtől esik el!

A január-február általában főszezonnak számít a bérfőzdék életében, ezzel szemben most alig van megrendelő. Ez szintén azt bizonyítja, hogy dívik a feketefőzés. Hazánkban hivatalosan 550 pálinkafőző működik, ebből 130 kereskedelmi engedéllyel is rendelkezik, a többi kizárólag bérfőzde. A vállalkozók jó része fejlesztett, beruházott, amihez hitelt vett fel. Ha elfogy a munka, miből fizetik a törlesztést? Miből élnek meg? Az iparágat hazavágták, fogalmazott Csalló Jenő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!