Életmód

2014.09.18. 10:46

Hazánkban a ponty a kedvenc

Megyei körkép - A halfajok közti népszerűségi verseny egyértelmű nyertese a ponty, ezt kedvelik leginkább a magyarok. Ez az eredménye egy, a halfogyasztási szokásainkról készített felmérésnek.

Tremmer Tamás

Az ismert halfajok közül a legtöbben a pontyot kóstolták már (89,9 százalék), ezt követik a tengeri halak (88,6 százalék), majd a keszegfélék (72 százalék), a kárász (70,5 százalék), illetve a busa (67,9 százalék). A témában készített felmérés arra is rávilágított, hogy a halfajok közti népszerűségi versenyt egyértelműen a ponty vezeti, a törpeharcsát, a keszeget és a süllőt kevésbé ismerjük. 

„Nem született meglepő eredmény a kedvenc halételekkel kapcsolatban: a halászlé a favorit, ezt követi a sült hal paprikás lisztben vagy rántva, de a grillezett hal és a halsaláta is egyre gyakrabban kerül a családok tányérjára” - mondta el a felmérést végző TrendInspiráció Műhely ügyvezető igazgatója, dr. Törőcsik Mária.

Az is kiderült, hogy a magyar halvásárlók 66 százaléka hiper- vagy szupermarketben veszi azt meg, de minden harmadik ember fogyasztja a saját maga, ismerőse vagy családtagja által fogott halat is. A megkérdezettek 24 százaléka piacon is vásárol, míg 22 százalék úgy nyilatkozott, hogy horgásztól, halásztól jut hozzá az ízletes alapanyaghoz.

A vásárlók legfontosabb szempontja halvásárlásnál, hogy az áru megbízható forrásból származzon, emellett nagy jelentősége van a frissességnek is. Kevesebb magyart érdekel, hogy a kosarába kerülő hal magyar-e vagy tengeri.„A hal nálunk inkább hagyományos, mintsem modern ételnek számít. Magyarországon fejenként mindössze négy kilogramm az éves halfogyasztás, ezzel jócskán lemaradunk Európa többi országától, így nem kérdés, miért fontos ösztönözni, hogy minél több halat együnk.”

A legtöbb európai országban azért nő a halfogyasztás, mert egyre népszerűbb az egészséges életmód és egyre ismertebb az a tény, hogy a halban lévő értékes tápanyagok kiemelt módon járulnak hozzá a gyermekek szellemi és fizikai fejlődéséhez. Magyarországon a halfogyasztás népszerűsítéséhez a nemzeti és uniós társfinanszírozásból program is hozzájárul.

A Bakony-Balaton Horgász Szövetség elnöke, dr. Táncsics Aladár meggyőződése szerint a magyar ember ponty centrikus. Ennek nagy része van abban, hogy idehaza a konyhaasztalon a ponty a sláger, s ebből készül a világ legegyszerűbb levese, a halászlé. Példaként megemlítette azt is, hogy a Balatonnál minden olyan kísérletet visszavernek a horgászok, ami a pontytelepítés rovására megy. Hiába próbálkoznának mondjuk balin, sügér telepítésével, amelyek kiváló sporthalak, a horgászoknak ponty kell a tóba. Számára ez egyben azt is jelzi, hogy a pecások jelentős része konyhai horgász, azt fog, ami odahaza az asztalra kerül.

A halfogyasztással kapcsolatban megjegyezte, a négykilós éves halfogyasztás rendkívül alacsony, ráadásul ennek nagy része karácsonykor kerül az asztalra. Pedig jó lenne egész évben halat enni, mert egészséges étek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!