Életmód

2014.07.18. 14:53

Gyógynövény-ismereti túrát szervezett a veszprémi EFI

Bakonybél – A csalánt pontosan úgy kell elkészíteni, mint a spenótot. Többek között méregtelenítő hatású, a spenóttól elsősorban abban különbözik, hogy a hatóanyag-tartalma hét- nyolcszorosa annak.

Varga Domokos Péter

Demecs István fitoterapeuta erről is beszélt a Veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház Egészségfejlesztési Irodája (EFI) által szervezett gyógynövény-ismereti túrán. Bakonybéltől alig egy kilométerre elhagyva a községet már számtalan gyógynövényre vagy olyan növényre hívta fel a csapat figyelmét, amelyek ismertek ugyan, de a gyógyhatásukról keveset tudunk.

A csalán teaként is fogyasztható, de csak két-három hétig szabad rendszeresen inni, közte szüneteket kell beiktatni, mert egyébként kilúgozza a szervezetet. Bő kalciumforrásként is szolgál.

A magas vérnyomásra számtalan gyógynövény ajánlott, köztük a galagonya is. Teáját fogyasztva kicsit lejjebb tolja az értékeket, de ha többféle hipertóniát csökkentő gyógynövényt fogyasztunk, teljesen helyreáll a vérnyomásunk.

Demecs István a nagyon régről ismert gyógynövényt, az útifüvet mutatja be a túrázóknak

 

A gyógynövényeknek számtalan előnye van a hivatalos, kemikáliákat tartalmazó gyógyszerekkel szemben: normál fogyasztásuk esetén sokkal kevesebb mellékhatásukról tudunk, alkalmazásuk általában végleges gyógyulást eredményez. Közismert, hogy a gyógyszerek hatóanyagát az esetek nagy részében a gyógynövényekből vonják ki, vivő- és hordozóanyagokat kevernek hozzá. Ezzel együtt Demecs István hangsúlyozta, a gyógynövények nem minden esetben helyettesíthetik a hagyományos orvoslást, fogyasztásukról minden esetben be kell számolni a kezelő orvosnak, beszéljük meg vele is az alkalmazást.

A gyalogbodza virágából teát készítünk, izzasztó hatású. Szörpnek épp olyan jó, sőt nagyon ízletes is. Ám sokkal hasznosabb a sötétpiros bogyótermése. Mint minden sötét színű növény, ez is antioxidánsként működik. Lekvárt szoktunk főzni belőle, de önmagában nem ajánlatos használni, mert hashajtó hatású. Ezért például a vadrózsa termésével kell keverni, húsz százalék legyen a bodza, a többi a csipkebogyó.

Nem is hinnénk, a szabadban hány helyen terem meg az aranyvessző. Míg zöld a virága, friss a hajtása, teát készíthetünk belőle, húgyúti problémákra, vesekőre, gyulladásokra kiváló.

Váry-Kovácsné Horváth Erzsébet azért jött el a túrára, hogy bővítse, illetve a gyakorlatban is megismerje az általános képzés során szerzett ismereteit a fitoterápiáról

 

Az orbáncfű nyugtató hatása közismert, de az már kevésbé, hogy rendkívül jól erősíti az immunrendszert. A szervezetben apró kis gyulladásokat provokál, nem olyan nagyot, hogy problémát okozna, még a fehérvérsejt értékünk sem emelkedik meg tőle, viszont az immunrendszerünk rámozdul, és elkezd védekezni. Így felkészítve bátrabban nézhetünk az ősz elébe.

Ha már ősz, akkor szólni kell a napsugárzás hiányának hatásairól, illetve hasznosságáról. Utóbbi hatásmechanizmusával ma sem vagyunk teljesen tisztában, azt pontosan tudjuk, hogy a D-vitamin előállításában nélkülözhetetlen szerepe van. A D-vitamin hiánya egyébként 200-féle betegségnek lehet okozója! Ma már az is bebizonyosodott, a napsugárzásnak abban is szerepe van, hogy a vérünk eljusson a kapillárisokba. Az közhely, hogy a végletektől ebben az esetben is tartózkodni kell, például nyáron heti egy óra napon tartózkodás is elegendő. Demecs István egyenesen úgy fogalmazott, a Napból jövő sugárzásnak nem csupán gyógyító, de életfenntartó szerepe van.

Takács Gyula 76 évesen a legidősebb résztvevője volt a csapatnak (Fotó: Varga Domokos Péter)

 

A túrán jóval többen vettek részt, mint ahogy azt a szervezők eredetileg tervezték – mondta el lapunknak Nagy Anikó, a veszprémi EFI munkatársa. Veszprémből egy húszszemélyes kisbuszt terveztek indítani, ez a létszám azonban nagyon hamar betelt, így sokan mentek el személykocsival Bakonybélbe.

 

Váry-Kovácsné Horváth Erzsébet Litéren óvónő, másodállásban szakvizsgával rendelkező alternatív mozgásmasszázst végez, valamint fül akupunktúrás addiktológus. Azért jött el a túrára, hogy bővítse, illetve a gyakorlatban is megismerje az általános képzés során szerzett ismereteit a fitoterápiáról. Az egészséges, sok mozgásos életmód híve, korábban tájfutó volt, ma rendszeresen túrázik. A magyarországi Szent Jakab-utat már végigjárta, idén a Gyöngyök útját akarja teljesíteni.

Takács Gyula 76 évesen a legidősebb résztvevője volt a csapatnak. Végig frissen, fürgén mozgott, fáradtságnak nyoma sem látszott rajta. Ma már Veszprémben él, de egy ideig Somhegyen lakott, a sok emléket felidéző bakonyi táj vonzása miatt jött el a túrára. Egészségesen él, minden reggel fél órát tornázik. Megválogatja, mit eszik, kevés zsíros ételt és kevés húst fogyaszt. Szereti és rendszeresen issza (módjával) a gyógynövényeket tartalmazó keserű likőrt, mellette napi néhány üveg sör is lecsúszik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!