Életmód

2015.03.01. 12:15

A gyerekeket is érdekli a kosárfonás

Badacsonytördemic - A kosárfonás hagyományát elevenítik fel a helyi szakkörben kicsik és nagyok.

Tóth B. Zsuzsa

Takács Zoltánné, Emőke, mint kosárfonó és tanító vezeti a szakkört, amelyben tíz fiatal és idősebb érdeklődő sajátítja el a népi hagyományt. A legfiatalabb kosárfonó inas kilenc éves. Férfiakat és asszonyokat is vonz a kosárfonás, amelyhez Emőke szerint egykor minden férfi értett. Ugyanis nem kis fizikai igénybevételt jelent a fűzfaágak megzabolázása.

A szakkörben Emőkétől a békési kosárfonó iskola útmutatásait követik mindannyian. A vezető szerint mindössze három-négy hónap szükséges ahhoz, hogy egy jó kézügyességű, érdeklődő személy elsajátítsa a tudást. Amerikai főzött fűzzel dolgoznak, amely mint alapanyag nem olcsó ugyan, de kiváló.

- A Rábaközben termesztett fűz lehéjazva érkezik. Áztatást követően már lehet is dolgozni vele. A szakköri tagok különféle használati tárgyakat készítenek, a lényeg, hogy a régi kosárfonási trükköket megismerjék, erre törekszünk.

Hiszen annak idején mindenki tudott vékát, krumplis kosarat fonni, minden családban volt valaki, aki elkészítette, amire szükségük volt. Mára viszont sajnos már kihalóban van a hagyomány. A fonott kosarakat ugyan be lehet szerezni, de borsos áron, hiszen maga a fűz sem olcsó. Viszont az alapanyaghoz könnyen hozzá lehet jutni. Számunkra a Badacsonytördemic Községért Közalapítvány biztosította, önerőből mondja Emőke, aki tanítóként már sokaknak átadta tudását. Vallja, hogy ezért érdemes megtanulni.

A badacsonytördemici kosárfonó szakkör néhány tagja: Igaz Anikó, Bodor Zsuzska, Némethné Jobbágy Anna és mesterük, Takács Zoltánné

- Minden készülő darab egyedi, a készítő egyéniségét viseli magán. Logika és kitartás, figyelem kell a kosárfonáshoz, a kézügyesség nem elég. El kell sajátítani a lépéseket, a fonás irányát. De remek közösségépítő ereje van, együtt dolgozunk, közben beszélgetünk, megismerjük egymást. Van a szakköri tagok között óvónő, nyugdíjas, diák, csuhézó, de célja mindenkinek ugyanaz. Arról nem beszélve, hogy akik itt vannak, örülnek egymás sikereinek. A mai világban pedig mindez nagyon fontos.

A hosszú téli délutánokon talán nem a televízió előtt kellene ülniük az embereknek, hanem ilyesmivel foglalkozni. Szerencsére még van egy réteg, amelynek tagjai nem kérnek a semmittevésből. Így talán nem kell attól félni, hogy elveszik minden kincsünk, hagyományunk.

 

Felelősségünk van azért, hogy népi hagyományaink fennmaradjanak. Nem beszélve arról, hogy az életünkbe betolakodó rengeteg műanyag árút is kiválthatjuk - állítja Emőke.

Ő képes egy délután alatt is megtanítani a vállalkozó kedvű gyerekeket is annyira, hogy aki ráérez a kosárfonás ízére, az aztán a lehető legtöbbet meg akarja tanulni, tudni róla és eljárjon a szakkörbe.

A badacsonytördemici egykori iskola épületét mára szinte teljesen belakták a civilek és a települési emlékek. Itt tartják a kosárfonó szakkört, a Tördemic Táncegyüttes próbái szintén itt folynak. Amellett borászati, helytörténeti gyűjteménynek is helyet ad, felbecsülhetetlen kincseket őriz a régi, mára részben felújított épület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!