Életmód

2014.08.24. 15:57

Állati drogok a hétköznapokban

Korcsmáros Györgyné gyógynövénytermesztő szakmunkás szerint az állatvilágban is vannak érdekes drogok, ha nem is ismerjük azokat.

Tóth B. Zsuzsa

- A drog természetes, főként növényi, ritkán állati eredetű gyógyszer anyagot jelent. Az izgalmasabb az utóbbiak. A sokak által ismert kőrisbogár 12-15milliméter hosszú, fénylő smaragdzöld színű. Az orgona, a fagyal és a kőrisfa leveleit rágja. A bogár nemzőszerveiben igen erős méreg, a kontardin található, amelyből már 1,5 gramm halálos adag. Kísérletek bizonyítják, hogy a bogár teste porrá törve a nemi ösztönt fokozza az emberi szervezetben. Viszont nagyon veszélyes, sőt, életveszélyes az alkalmazása. A mérgezés jelei: először is hatalmas, sokszor halálba torkolló izgatottság, véres hányás, hólyag a szájban és a garatban. Hányás, vizeleti inger, vesefájdalom. A gyógyulás nagyon nehézkes, lassú. Tehát az alkalmazása házi ötlettől vezérelve életveszélyes.

Másik állati drog az orvospióca. A vérszívóval már 3000 évvel ezelőtt is gyógyítottak. A pióca 10-15 centiméter hosszú, gilisztaszerű szelvényes féreg. Nyála fájdalmat csillapít, trombózist, tályogot gyógyít, valamint helyreállítja a keringést, magas vérnyomást, fiatalítja a bőrt. Csak az az orvosi pióca alkalmazható gyógykezelésre, amit gyógyszertárban tudunk beszerezni. Ausztriában, az USA-ban és Oroszországban nagy népszerűségnek örvend ma is a piócás kezelés.

A méhpempő, mint a nevében is benne van, az állati drog előállítója. Esetében a szorgalmas rovar, a méh. A pempőt az utódok, a lárvák táplálására készítik a dolgozó méhek. Felhasználása: ízületi betegségek, rák, kemoterápia esetén, bőr és idegrendszeri bajoknál, meddőség előfordulásánál ajánlott. A kozmetikai ipar fontos alapanyaga.

Az orrszarvú, vagy rinocérosz szarva is értékes anyagot rejt. Dél- Afrikában él a rinocéroszok 85 százaléka, de becslések szerint a nagy védelem ellenére 20 év múlva teljesen kihalnak az orvvadászat miatt. Az orrszarvúak porrá zúzott szarvát partydrogként használják. Vágy fokozó képességet tulajdonítanak neki, valamint rák ellenes szerként ugyancsak forgalmazzák. A por kilóját 46-60 ezer dollár közti áron adják el a feketepiacon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!