Állatvilág

2008.06.06. 02:00

<u>Törzskönyv: A hullámos papagáj</u>

Ha azt mondjuk: papagáj, az emberek többségének a hullámos papagáj jut eszébe. Nem véletlen, hiszen ez a legelterjedtebb és legkönnyebben tartható madarak egyike.

Mátyus Tamás

Az egyik legismertebb hazai díszpapagáj Ausztrália délnyugati és délkeleti (Új-Dél-Wales és Victoria állam) sztyeppéin él, ahol a szélsőséges időjárás, a növényzetet pusztító szárazság gyakran számottevően ritkítja állományukat. 


A hullámos papagáj hossza 18 centiméter
Nagyobb mérethez kattintson a képre!

Kóborló életmódot folytat, ahol vizet és magokat talál, ott van a hazája, fűmagvakat eszik. Tartható kalitkában, társas ketrecben, röpdében és madárházban, de vegyük figyelembe, hogy mozgástérigényes. 

Berendezési tárgyként tükröt, csengőt, egyéb játékokat, és eltérő vastagságú ülőrudakat (így a lábizmok jó kondícióban tarthatók) helyezzünk be.

A kalitka aljára folyami homokot szórjunk, ezt hetenként 1-2 alkalommal cseréljük.

A hullámos papagáj hossza 18 centiméter. Feje elülső része sárga, a pofatájék alsó részén kerek, kobaltszínű folt, torkán pedig egy sor (4-6 darab) ovális fekete folt látható. 

A fejtetőtől kezdődően a háti felületén a fekete alapszínű tollak sárgán szegélyezettek, ami jellegzetes hullámos rajzolatot ad, farcsíkja és hasi felülete világoszöld. 

Szárnya 9, farka 9-10 centiméter hosszú, zöldeskék, a külső tollak szegélye sárga.

Csatlakozzon közösségi portálunk, az   klubjához, s mesélje el Ön is érdekes történeteit, töltsön fel fotót kedvencéről, s vitassa meg a gondokat más állatbarátokkal.

Kattintson IDE, s tekintse meg az olvasóink házi kedvenceiről készült fotókból összeállított képgalériát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!