Állatvilág

2014.02.17. 16:25

Szörnyű állatkínzás - Tetemek, szőrmaradványok mindenütt

Borzasztó állatkínzás nyomaira bukkant az Adj Esélyt Civil Állatvédelmi Csoport Szabó Éva vezetésével.

Kovács Erika

Egy fiatal pár, magát állatvédőnek mondva, megyénkbe költözött bérelt házba. Ehhez valódi állatvédőtől kaptak támogatást, cserébe ők vállalták, hogy a saját kutyáik mellett mentett kutyákról is gondoskodnak. Támogatásként a kutyák ellátásához szükséges tápot, orvosi ellátást, vitaminokat kaptak folyamatosan - részletezi Éva.

- Amikor kutyáiknak kölykeik születtek, jeleztük, megyünk a kiskutyákért, ám ők közölték, már találtak nekik gazdákat, nincsenek náluk kölyökkutyák. 2013 őszén lakossági bejelentés érkezett az állatvédőkhöz, hogy ennél a párnál valami nincs rendben, mert az állatok nagyon soványak, ki vannak kötözve, rosszul bánnak velük. Ellenőrzésre több állatvédő különböző időpontokban kiment hozzájuk. Hazudoztak, ígérgettek, a saját kutyáikat a házban tartották, ahová az állatvédőket nem engedték be. Az udvaron lévő két mentett kutyán viszont látszott, hogy valóban soványak, így azokat elhozták tőlük. Tavaly októberben egyik szomszédjuk jelezte, a fiatal pár elköltözött.

Mázlit csontsovány állapotban találták az állatmentők (Fotó: állatmentők)


A szomszéd jelezte azt is, valószínű, hogy a fűtetlen, elhagyott házban hagytak ott kutyákat. Az állatvédők kinyittatták a házat, ahol egy kölyökkutyát találtak élet-halál között, kihűlve, kiéheztetve, kiszáradva. Kétséges volt, megmenthető-e az élete.

- Eldöntöttük, megkeressük ezt a párt a többi kutya miatt. Nehezen kiderítettük, hogy egy lomis piacon dolgoznak, viszont sohasem találtuk őket, elbujkáltak - folytatja Éva. - Kiderült, hogy hol élnek. Végül egy lomis piacon kaptak szállást a portásfülkében, ott találták meg őket. Kutyát oda nem vittek magukkal, így tudtuk, hogy a kutyák a korábbi lakhelyükön lehetnek. Múlt hét szombaton kiderült, a többi kutyájuk az előző lakásuknál éhen halt, megfagyott, elpusztult. Valaki a helyszínen mutatta, hol ásták el a kutyatetemeket a település külterületén - beszélt a részletekről Éva. - Ami ott fogadott minket, minden képzeletet felülmúlt: hatalmas lótrágya kupac alól kutyák bomló tetemei kerültek elő, többnyire csontok, szőrmaradványok.

Szabó Éva Mázlival, az öt hónapos boxerrel, aki 2,5 kilogramm volt, amikor megmentették (Fotó: állatvédők)

Azonnal rendőrt hívtak az állatvédők, nekik jelezték, az elkövetők a lomis piacon vannak. Amikor odaértek, a pár kijött a portásfülkéből, és szemrebbenés nélkül elismerte, hogy az ő kutyáikról van szó. Ezt a rendőröknek is elmondták. A helyszíni szemle után a párt bevitték a rendőrségre. A jelen lévő rendőrök elmondták, csoportosan elkövetett többrendbeli állatkínzás történhetett, ami több állat elpusztulásához vezetett.

Múlt szombaton pedig újabb kutyatetemeket találtak, ezúttal egy másik településen. - Február 15-én este fél 8 körül érkezett bejelentés a rendőrségre, hogy a helyi piacnál kutyatetemeket találtak. Kiderült, hogy az állatok még tavaly ősszel pusztultak el, mivel gazdáik nem megfelelően gondozták azokat. Az Ajkai Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya két személyt gyanúsítottként hallgatott ki az ügyben, ellenük állatkínzás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás - közölte dr. Mikó Attila megyei sajtószóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!