Támogatás

2024.04.28. 09:00

Harminc év alattiak, figyelem!

Az Ifjúsági Garancia Plusz program három pillérre – bértámogatás, lakhatási és utazási hozzájárulás – épül. Célja a harminc év alatti fiatalok foglalkoztatásának elősegítése, piacképes tudásuk megszerzésének támogatása, hogy hozzájáruljanak a munkaerőigény kielégítéséhez.

Benkő Péter

A Veszprém Vármegyei Kormányhivatal arról tájékoztatta lapunkat, hogy a pályázatra azok a 15–29 év közötti, tehát harminc év alatti, nem dolgozó és nem tanuló fiatalok jelentkezhetnek, akik álláskeresőként vagy szolgáltatáskérőként regisztrálnak az illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán.

Most jól járhatnak a harminc év alattiak a támogatásokkal
Most jól járhatnak a harminc év alattiak a támogatásokkal
Forrás: pexels

A munkaadónak nyújtott bértámogatás időtartama négy, hátrányos helyzetű fiatalok esetén hat hónap, mértéke fixen a munkaadót terhelő bruttó bér ötven százaléka, legfeljebb havi 250 ezer forint.

A lakhatási támogatással kapcsolatban elmondták, legfeljebb tizenkét hónap időtartamra nyújtható, az kaphatja, akit legalább egy hónapja álláskeresőként nyilvántartanak, és legalább hat hónapra szóló és heti húsz óra munkaidejű, foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt létesít. További szempont, hogy lakóhelyétől legalább hatvan kilométerre lévő településen legyen a munkahelye. Az álláskeresőt terhelő havi lakásbérleti díj száz százalékában, de havonta legfeljebb a megállapítás napján hatályos kötelező legkisebb munkabér hetven százalékának megfelelő összegig állapítható meg.

Bértámogatás, lakhatási és utazási hozzájárulás az Ifjúsági Garancia Plusz program három pillére
Bértámogatás, lakhatási és utazási hozzájárulás az Ifjúsági Garancia Plusz program három pillére
Forrás: pexels

Az utazási támogatásnál fő szempont, hogy a fiatal lakhelyétől hatvan kilométernél közelebbi, de másik településen legyen munkavégzésének helye. A támogatás legfeljebb egy évre nyújtható, minden tíz kilométer után a megállapítás napján hatályos kötelező legkisebb munkabér öt százalékának megfelelő összegben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában