Állatvilág

2015.02.16. 15:58

Dél-Afrikában fotózták le Picurt

Már másfél hónapja, hogy a Picur néven ismert fehér gólyánk megérkezett a Dél-afrikai Köztársaságba.

Szám Dorottya

Ő volt az első magyar fehér gólya, amelyik megtette ezt a hosszú utat az elmúlt években jeladóval útnak indult 46 fajtársa közül. Szintén most először történt meg, hogy a déli féltekén lefotózták az egyik jeladós gólyánkat.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakemberei tavaly két projekt keretében jeladókkal láttak el fehér gólyákat. A telemetriás jelölésnek köszönhetően nyomon követhető a gólyák útja a fekete kontinensre. Többségük sikeresen eljutott az afrikai telelőhelyekre, de olyan is akadt, amelyik a Kárpát-medencében maradt.

Picur három naposan, tavaly májusban, amikor még elfért a tűzoltó markában; két hónaposan, amikor jeladót kapott és Dél-Afrikában, amikor lefotózták egy felrepülő gólyacsapatban. (Fotó: Magyar Madártani Egyesület)

Miután Picur megérkezett a Dél-afrikai Köztársaságba, Lesotho érintésével az ország keleti szélére vonult, s közel egy hónapja a Greytown nevű kisváros közelében fekvő hegyi réteken telel. Mivel hosszú ideje egy néhány kilométeres körzetben mozgott, ezért a Madártani Egyesület dél-afrikai madarászokat keresett meg, akik néhány nap után megtalálták a megfelelő embert a madár lencsevégre kapására. Január 22-én a közeli Greytownban élő Dawie Scholtz indult a gólya keresésére, s a megadott koordinátákon hamar meg is találta a telelő gólyacsapatot. A napi viselkedésüket kiismerve, két nap múlva sikerült egy olyan felvételt készítenie, amelyen jól felismerhető Picur.

Fehér gólyáinkról eddig is tudtuk, hogy csapatokban vonulnak. Arról is voltak információink, hogy Afrikában is főként kisebb-nagyobb csoportokban látják őket. Ráadásul jeladós gólyáink helyzetéről rendszeres időközönként adatokat kapunk, amelyek alapján pontosan tudni lehet, hogy hol tartózkodnak az egyes napokon, napszakokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!