Zirc

2015.12.18. 13:51

Közel ötszáz életet mentett meg: Cziráki István életének része a véradás

Zirc - Cziráki István a közelmúltban a városi véradó napon vehette át százhatvanszoros véradásáért az elismerő oklevelet.

Müller Anikó Hanga

Adj vért, és ments meg három életet – így hangzik a Magyar Vöröskereszt felhívása; a szervezet 1939 óta vesz részt a véradásszervezésben, éves szinten országosan közel tizenháromezer véradóeseményt szerveznek. A vér nem pótolható élő anyag, mesterséges előállítása a tudomány mai állapota szerint nem lehetséges. Évente négyszáz-ötszázezer vérre, vérkészítményre szoruló beteg van, naponta mintegy ezernyolcszáz véradót kell toborozni, hogy a biztonságos vérkészlet biztosított legyen. Hazánkban ma a négymillió körüli lehetséges véradóból csupán kétszázötvenezer donor van. Cziráki István tizenkilenc évesen Budapestről érkezett a bakonyi kisvárosba, magasabb fizetés reményében elszegődve a dudari bányába. Két hónap elteltével ment először életében vért adni, barátai hívására, 1976. július 27-én. Akkor ez jó bulinak tűnt, nyár, barátok kirándulás, szórakozás. Aztán élete részévé vált a véradás, az önzetlen segítés. Végtelenül szerény, barátai sokat győzködték, hogy beszéljen önmagáról, örült, hogy környezete büszke rá, de nem kell ebből felhajtást csinálni, nem akar ő ezzel dicsekedni, mondja. Több mint hatvannyolc liter vért adott, megmentve ezzel közel ötszáz embertársa életét – egy vérlevétellel három betegen segít az önkéntes véradó. Adott vért munkahelyein, lakóhelyén és a megyeszékhelyen, a vérellátóban. Jó érzés számára, fizikailag, lelkileg is.

– Jobban érzem magam utána, jólesik a vércsere. A feleségem, aki mindig támogatott ebben is, sokszor mondja: apukám, lejárt a három hónap, menjél vért adni. Valahogy megváltozom tőle, sokkal nyugodtabb vagyok utána. Jólesik, amikor a szervezők köszönetet mondanak, kaptam okleveleket, ajándéktárgyakat, színházjegyet, de nem ezért csinálom. Jó segíteni másokon, különleges dolog és bizonyság önmagamnak, hogy egészséges vagyok.

Cziráki István – a fotózás napján is véradáson volt, ez volt a százhatvanegyedik – büszke a Pro Vita kitüntetésére és megőrzött első véradó igazolványára (Fotó: Müller Anikó Hanga)

2007-ben Pro Vita díjjal tüntette ki az egészségügyi miniszter, erre nagyon büszke. Nagy becsben tartja véradó igazolványait, különösen azt, melyen az első véradás emlékét őrzi a dátum, a pecsét. Felesége azt mondja, férje egész életében segítőkész volt, mindig mások érdekeit helyezte előtérbe, de nem szeret erről beszélni. István alig több mint egy éve nyugdíjas, harmincnyolc évet töltött a bányában aknacsatlósként. Soha nem betegeskedett, ha fájt a dereka, nem ment táppénzre, legfeljebb könnyített munkát kért. Mondja, őt a munkaterápia mindig helyrehozta, hiszen ha hétvégén otthon feküdt, meg sem tudott mozdulni, ám hétfőn munkába állt, s elmúlt a baj. Fájlalja, hogy ma kevés az önkéntes véradó. Úgy látja, a diákok még vállalkozóak, mert órakedvezmény a jutalmuk, de később önként már kevesen mennek el.

– Azért régen jobb volt, a véradóban voltunk egyszerre húszan-harmincan, kaptunk virslit, csokit, sört, leültünk, elbeszélgettünk, a megye minden tájáról ismeretségek köttettek, egy-egy véradó ünnepélyen később jó volt találkozni. Ezek hangulata hiányzik. Most leadom a vért, öt perc után mehetek, senkivel nem beszélgetünk, étkezési utalványt kapunk. Ha tudnám, hogy szerveznek valamikor egy „retro véradást”, úgy ütemezném, hogy mindenképpen ott legyek.

Lakóhelyén messze megelőzi véradó társait, ő az, aki legtöbbször adott vért. Hivatalosan hatvanöt év a korhatár, ennél idősebbek az OVSZ területi szerve orvosának engedélyével adhatnak vért. Istvánnak még ehhez van hét éve, de ahogy ismerem, utána engedélyhez folyamodik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!