Zirc

2015.08.15. 16:31

Két napig betyárkodtak

Zirc - Betyárok vették birtokba két napra az Alkotmány utcai sporttelepet a főszerepet a népi hagyományok kapták.

Kutasi Zsófia

Gyönyörű lovak, ügyes lovasok és nem utolsósorban betyárok mutatták meg, mit tudnak a rendezvényen. Az ügyességi próbákon mindenki a legjobb formáját igyekezett nyújtani. A versenyek mellett a szórakozás, bográcsos főzés, bemutatók és a kézműves illetve kirakodóvásár sem maradhatott el.

A XVII. Bakonyi Betyárnapok - Országos Betyártalálkozón a Körösök Völgye Vitézi Bandérium és a Bakonyi Betyárok Nemzeti Egylete mutatta meg azt, milyen is az, amikor a betyárok mulatják az időt és milyen hagyományok, tréfák kapcsolódnak az egykori legendás alakokhoz. A kikapcsolódás mellett a sport is helyet kapott; a lovas ügyességi bemutatót nagy érdeklődés kísérte.

Szép számmal jöttek érdeklődők az egyik leglátványosabb programra, a lovas ügyességi versenyre. A bírák többek között ló és lovas összhangját figyelték, valamint, hogy milyen finom, külső szemlélőnek szinte észrevétlen jelzésekre, utasításokra reagál az állat. A feladatok között szerepelt többek között vágta, tolatás, forgás, rúd forgatás, amelyek próbára tették a lovat és lovast egyaránt.

Szép számmal jöttek érdeklődők az egyik leglátványosabb programra, a lovas ügyességi versenyre
Fotó: Penovác Károly

A hagyományosnak számító lovas felvonulás idén elmaradt, mivel egy fertőzés miatt csak lóútlevéllel rendelkező állatokat engedtek a rendezvényre. Varga Antal, a program házigazdája elmondta, megfogyva, de törve nem vannak jelen a lovasok az eseményen, melyen a játék és szórakozás is egyformán fontos.

Vidámságban természetesen nem volt hiány, megválasztották a leghetykébb betyárbajusz gazdáját és újabb bakonyi betyárokat avattak, valamint felvonultak a csárdabéli szépasszonyok is.

 

Bieberné Réz Ágnes, a szervező Békefi Antal Városi Könyvtár Művelődési Ház és Stúdió KB intézményvezetője elmondta, örülnek annak, hogy egyre nagyobb országos szinten is az érdeklődés a program iránt, melyet a résztvevők és a látogatók is minden évben nagyon várnak. Ezt az is mutatta, hogy már pénteken reggel elkezdtek gyülekezni a látogatók. A szombat este sztárfellépője Wolf Kati volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!